Kolem 17:10 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,3122 USD, když během dne se propadlo až na 1,3110 USD, nejníže od září 2013. K jenu euro stouplo o 0,7 procenta na 137,92 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,7 procenta na 105,1 JPY a poprvé za osm měsíců překonal hranici 105 JPY.

Měnový výbor ECB zasedá ve čtvrtek. Obchodníci se zaměří hlavně na to, zda prezident ECB Mario Draghi naznačí pohyb směrem ke kvantitativnímu uvolňování, které by znamenalo, že banka napumpuje do ekonomiky více peněz z cílem podpořit další půjčování a výdaje. Takový pohyb by však znamenal pokles eura, které za poslední tři měsíce oslabilo vůči dolaru o 3,4 procenta a k jenu o 1,1 procenta.

Spekulace o tom, že by ECB mohla tento týden podpořit ekonomický růst dalšími stimulačními opatřeními, podpořila pondělní slabá statistika z eurozóny. Velká část analytiků se však domnívá, že ECB tento týden ještě žádná nová stimulační opatření nezavede.

Americkému dolaru pomohla i nejnovější statistika. Aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu v srpnu podle organizace ISM dál výrazně vzrostla a dosáhla maxima za takřka tři a půl roku. Výrazně oživily také stavební výdaje.

Na devizovém trhu dnes oslabovala také britská libra, která k dolaru klesla až na nejnižší hodnotu za pět měsíců. Důvodem byl průzkum, který ukázal, že roste počet příznivců nezávislosti Skotska, napsala agentura Reuters.