"Jestliže nám EK nepředstaví funkční nástroje s dostatečnou finanční alokací, tak my potom budeme muset sáhnout k opatřením, že budeme intenzivně sledovat nejen kvalitu, ale také objem dováženého zboží a komodit, a zároveň i jejich cenu," řekl dnes v Olomouci Jurečka na dotaz ČTK, zda ministerstvo vyslyší výzvu Potravinářské komory, aby zpřísnilo kontroly dovážených potravin.

Pokud MZe zjistí, že ceny některých dovážených potravin nebo zemědělských komodit jsou opravdu dumpingové, tak podle Jurečky zasáhne. "Budeme muset použít bezprecedentní krok, který se na jednotném trhu EU ještě nikdy nepoužil, že budeme asi nuceni pro některé komodity náš trh zavřít. Je to až ten nejzazší krok a byl bych nerad, kdybychom k němu došli," upozornil Jurečka. Jeho záměr vítají například tuzemští ovocnáři. Právě dovozu ovoce za podnákladové ceny z Polska či Itálie se obávají nejvíce.

MZe očekává, že Evropská komise v nejbližších dnech zveřejní návrh na pomoc výrobcům mléčných a masných výrobků v EU, poškozených ruským embargem. Jako o možných formách pomoci potravinářům se diskutuje o vývozních subvencích, podpoře skladování či o finančních náhradách ztrát. Před mimořádnou poradou ministrů zemědělství EU, která bude v pátek v Bruselu, se ještě sejdou ministři z Pobaltí, Polska, Slovenska, Česka, Maďarska, Bulharska a Rumunska. "Doladíme svoje vzájemná stanoviska. Jedná se o země, které budou ruskými sankcemi nejvíce zasaženy," uvedl Jurečka.

Ministr připomněl, že hned po oznámení ruských sankcí požádal vedení Státní veterinární správy a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) o důkladnější kontrolu dovážených potravin. "Aby výrobky, které měly skončit na ruském trhu, tak aby pokud budou mířit na český trh, splňovaly všechna kvalitativní kritéria a všechny nároky na značení. Aby se nestalo, že k nám přijdou výrobky, které nebudou mít kvalitní českou etiketu a budou někde narychlo přebalené," podotkl. MZe zároveň zvýšilo počet pracovníků Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Moskva začátkem srpna zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky.

MZe již dříve uvedlo, že čeští vývozci zemědělských komodit a potravin kvůli ruským sankcím přijdou do konce roku na tržbách o 250 až 300 milionů korun. Nejvíce embargo dopadne na tuzemské mlékárny. Zemědělci a potravináři se však více bojí druhotných dopadů způsobených přesycením společného unijního trhu a následného propadu cen. Škody v důsledku poklesu cen komodit prý mohou být pro tuzemské producenty až miliardové.