Alžírská tisková agentura APS oznámila, že letadlo spadlo asi 15 kilometrů od letiště v saharském Tamanrasetu tři minuty po startu. Alžírské úřady tvrdí, že na palubě bylo šest Ukrajinců a jeden Rus. Podle agentury Interfax záchranáři nalezli na místě neštěstí sedm těl. Spekuluje se, že příčinou havárie mohly být technické problémy. Zda tomu tak skutečně bylo, musí ale potvrdit vyšetřování.

V Tamanrasetu měl stroj mezipřistání, podle všeho zde tankoval palivo. Letadlo podle leteckého portálu avherald.com odstartovalo ze Skotska, z glasgowského letiště Prestwick, a cestu mělo zakončit v Malabu, tedy v metropoli Rovníkové Guineje.

Ruská agentura ITAR-TASS oznámila, že transportní letoun ruské výroby Antonov-12 patřil ukrajinské společnosti Aero Alliance. Letadlo se zřítilo brzo ráno do horského terénu, který komplikuje pátrací operaci. Soukromá společnost Aero Alliance vznikla v roce 1992 a má k dispozici sedm letadel typu An-12. Pomáhá při přepravě humanitárních potřeb pro OSN a má licenci i pro převoz nebezpečných nákladů včetně vojenského materiálu.