Celoroční studentské a žákovské jízdné se stalo novinkou v celém kraji právě na začátku roku 2012, v Brně platilo už od roku 2008. Do té doby si mohli tito cestující koupit nejvýše čtvrtletní jízdenku, přičemž součet čtyř takových jízdenek vždy převyšuje cenu roční. "Jižní Morava je v tomto poměrně výjimečná, je to pro tyto skupiny lidí jakýsi bonus," řekl Havlík.

Ceny se nebudou měnit ani od 1. září. "Změny jízdného obvykle iniciuje kraj a Brno, protože se mění v celém kraji i ve městech s městskou dopravou," vysvětlil Havlík. Jednotlivá okresní města si sice termín zdražování stanovují sama, snaží se to ale sladit společně s krajskou dopravou.

Na jižní Moravě je již několik let možné cestovat na jednu jízdenku jak městskou dopravou, tak meziměstskými autobusy i vlakem. Při kupování předplatní jízdenky je možné kombinovat mimobrněnské zóny s jednou či oběma brněnskými, případně si koupit jízdenku pouze na zóny mimo Brno.

Před 1. lednem 2012 se ceny zvyšovaly 1. července 2010, předtím 1. prosince 2008. Současné období beze změny je v porovnání s předchozími poměrně dlouhé. Před šesti lety si studenti v Brně mohli koupit roční jízdenku za 2215 korun. Cestující například ze Židlochovic do Brna tehdy zaplatili za čtyři čtvrtletní jízdenky 5920 korun, dnes za stejnou cestu platí při koupi roční jízdenky 6070 korun.

Vzhledem k předchozímu častějšímu zdražování a úbytku cestujících hlavně v brněnské MHD politici o dalším zdražování již dlouho mlčí.