"Celkový výkon tuzemské ekonomiky se ve 2. čtvrtletí v mezičtvrtlením srovnání nezměnil. Beze změny jsou i výdaje na konečnou spotřebu," uvedli dnes statistici.

Zpřesněná data podle hlavní ekonomky České bankovní asociace (ČBA) Evy Zamrazilové potvrdila mírně optimističtější obrázek, než jaký naznačoval předběžný odhad. "Dnešní data v zásadě potvrdila původní tržní odhady a zmírnila tak skepsi vyvolanou předběžným odhadem. Zveřejněná data rovněž potvrdila obrázek vyváženě ožívajícího hospodářství," uvedla. Za celý rok ČBA nadále očekává růst HDP kolem 2,5 procenta.

I podle hlavního analytika Raiffeisenbank Michala Brožky stále platí, že po uměle příliš vysokých růstech v předchozích dvou čtvrtletí nejde o negativní údaj. "Ve srovnání s prognózou ČNB je údaj jen o desetinku slabší, takže to nenaznačuje žádnou změnu pro měnovou politiku," uvedl. Ve třetím čtvrtletí se ekonomka podle něj vrátí k vysokému tempu růstu. "Podstatné ale bude to, jak se na české ekonomice projeví slábnoucí aktivita v eurozóně. Za celý rok 2014 i nadále čekáme růst ekonomiky o 2,6 procenta," dodal.

Podle statistiků se zvýšily o 2,3 procenta výdaje na tvorbu kapitálu a mezičtvrtletně stoupl dovoz, a to o 0,3 procenta. Naproti tomu vývoz klesl o 0,4 procenta. Zahraniční obchod v porovnání s prvním čtvrtletním tak přestal být hlavním faktorem tvorby HDP, doplnil ČSÚ.

Meziročně dovoz stoupl o 11,3 procenta a vývoz o 8,9 procenta.

Otěže růstu ekonomiky tak podle hlavního ekonoma společnosti Deloitte Davida Marka převzala domácí poptávka a zahraniční obchod naopak začal ekonomiku brzdit. "Prognóza růstu HDP pro celý letošní rok prozatím ukazuje na 2,8 procenta. Nicméně začíná se zvyšovat počet rizik, která by mohly vést k pomalejšímu růstu. Jde zejména o sérii negativních ekonomických údajů z Německa a dalších zemí eurozóny. Velkou neznámou je situace na Ukrajině," uvedl.

Poslední revize HDP za druhé čtvrtletí se uskuteční 1. října. "Říjnová revize bude i mimořádná, jelikož dojde k přechodu na metodiku ESA 2010, která určitě zvýší úroveň HDP díky vyšším výdajům na výzkum a vývoj, kapitalizaci výdajů na drobný majetek a dalším změnám," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

ktp sos mal