Banka v dosud poslední prognóze z června předpokládala letošní růst ekonomiky o 1,6 procenta. Pro srovnání, v roce 2011 rostla rakouská ekonomika tempem 2,9 procenta, v roce 2012 o 0,7 procenta a loni o 0,3 procenta. Pro letošní poslední čtvrtletí počítají centrální bankéři s růstem o 0,3 procenta ve srovnání s předešlým kvartálem.

Napětí mezi Ukrajinou a Ruskem se podle Nowotnyho na prognóze HDP zvlášť neprojevilo. Pro zemi má větší význam Německo, jehož ekonomika ve druhém kvartálu nečekaně klesla.

"Pro Rakousko je mimořádně složitý a problematický vývoj v Německu. Pro nás to je skutečně mnohem významnější než Ukrajina a Rusko, přinejmenším v krátkodobém výhledu," sdělil Nowotny podle agentury Reuters. Obavy přitom vyjádřil nad ekonomikou celé eurozóny.

"V eurozóně jsme očekávali zlepšení a máme zlepšení - rok 2014 je lepší než 2013 - je ale slabší, než se čekalo," odpověděl guvernér podle Reuters na otázku ohledně inflace a nezaměstnanosti v zemích eura.

Podle čtvrtečního vyjádření rakouského úřadu pro dozor nad finančním trhem (FMA) ale ukrajinská krize a zpomalování ruské ekonomiky představuje velké nebezpečí pro některé rakouské banky, kterým z oblasti plynou rizika. Šéf úřadu Helmut Ettl uvedl, že Rusko je základním zdrojem zisku pro "jednu či dvě skupiny v Rakousku". Žádnou instituci nejmenoval. Podle agentury Reuters na příjmu z Ruska silně závisí Raiffeisen Bank International a UniCredit Bank Austria.