Změny by mohly způsobit další problémy tradičním leteckým společnostem, kterým se nepodařilo vyrovnat se s prudkým růstem Ryanairu z malého regionálního přepravce na kontinentálního obra díky jeho mimořádně levnému modelu.

Ryanair uvedl, že více než čtvrtinu jeho klientů, tedy zhruba 20 milionů z celkových asi 83 milionů ročně přepravených cestujících, nyní tvoří cestující na služební cestě. Firma doufá, že nový produkt jí umožní získat až tříčtvrtinový podíl na služebních cestách mezi Británií a Irskem, které jsou jejími dvěma největšími trhy.

Ryanair zavedl poplatek za odbavení zavazadla v roce 2006 a od té doby k podobnému kroku přistoupily i další aerolinky. Poplatek mezitím vzrostl z 2,5 libry (90 Kč) až na 75 liber u některých letů. Zavedení poplatku umožnilo firmě držet ceny letenek nízko.

Zrušení poplatku u zavazadel do 20 kilogramů tak bude muset firma promítnout jinam. Cena letenky v rámci nového firemního tarifu bude začínat na 59,99 libry (2100 Kč). To je o 40 liber více než činí obvyklé minimum 19,99 libry (700 Kč).

Konkurenční easyJet nabízí flexibilní letenku za cenu od 54,99 libry. Tento tarif zahrnuje také bezplatnou přepravu zavazadla do 20 kilogramů, bezplatnou změnu letu a rychlé odbavení u bezpečnostní přepážky.

Ryanair podle agentury Reuters dodal, že zatím neplánuje rozšířit bezplatnou přepravu zavazadel nebo zavést nabídku jídla zdarma a salonky pro firemní klienty.