Západ na Rusko uvalil sankce kvůli ruské anexi ukrajinského Krymu a údajné ruské podpoře proruských separatistů na východě Ukrajiny. Moskva toto obvinění popírá. V odvetě za sankce západních zemí zakázala dovoz vybraných potravinářských produktů z EU, USA, Austrálie, Kanady a Norska.

Komise upozornila, že problém nepředstavují jen samotné sankce, ale rovněž nejasnosti kolem jejich rozsahu. Vyzvala ke zveřejnění jasných informací o tom, které zboží sankcím podléhá.

"Zatímco export celých strojů je často bezproblémový, export jejich součástek může někdy znenadání znamenat problém, a to v případě, že mají vojenské využití," uvedl předseda komise Eckhard Cordes. "Tato nejistota spolu s rostoucími prodlevami v dodávkách nutí ruské zákazníky hledat alternativní dodavatele," upozornil.

Negativní hospodářské důsledky ukrajinské krize přispěly k poklesu německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí. Statistický úřad tento měsíc oznámil, že hrubý domácí produkt se proti prvnímu kvartálu snížil o 0,2 procenta. Německá ekonomika je největší v Evropě a závisí na ní mimo jiné řada českých podniků.