Yellenová tak dala najevo, že podle jejího názoru potřebuje ekonomika nadále podporu v podobě uvolněné měnové politiky. Fed od loňska postupně omezuje podpůrné nákupy dluhopisů, základní úrokovou sazbu ale ponechává na prakticky nulové úrovni, na níž je od konce roku 2008, a není jasné, kdy ji začne zvyšovat.

Míra nezaměstnanosti sice postupně klesá, jiná měřítka ale mohou nadále naznačovat slabost, uvedla Yellenová podle agentury Reuters. Mezi nimi je například vysoký počet lidí nezaměstnaných více než šest měsíců, rostoucí počty zaměstnanců na částečný úvazek a slabý růst mezd.

Samotná míra nezaměstnanosti podle šéfky Fedu nezachycuje miliony lidí, kteří kvůli slabému trhu práce přestali hledat zaměstnání, nebo se museli spokojit se zkráceným úvazkem. Posoudit, zda už je ekonomika blízko stavu plné zaměstnanosti, "komplikují posuny ve struktuře trhu práce a možnost, že těžká recese vedla k dlouhodobějším změnám ve fungování trhu", uvedla Yellenová.

V takové situaci "neexistuje jednoduchý recept na správnou politiku", uvedla šéfka Fedu. Podle ní je tak nutné zachovávat "pragmatický" přístup, který umožňuje vyhodnocovat nové informace, aniž se Fed zaváže k předem danému postupu.

Yellenová ve svém projevu také dlouze poukazovala na možnost, že americký trh práce je na tom možná ve skutečnosti lépe, než se zdá. To by znamenalo, že Fed by musel začít se zvyšováním úroků dříve a zvyšovat je rychleji, než se dosud předpokládá. Finanční trhy vesměs očekávají, že se sazby začnou zvyšovat kolem poloviny příštího roku.

Celkově ale byl projev obhajobou jejího dosavadního postoje, podle něhož "velká recese" změnila ekonomiku a trh práce tak, že tomu ekonomové ještě plně nerozumí. Lepší je tak podle Yellenové čekat, protože neodůvodněně rychlé zpřísnění měnové politiky by ekonomiku poškodilo.

Úsudek o situaci na trhu práce je nyní klíčem k rozhodování o měnové politice. Někteří členové Fedu v poslední době stále více argumentují tím, že ekonomika je už v natolik dobré kondici, že další udržování nízkých sazeb může vést k růstu inflace a především k vytváření nebezpečných cenových "bublin" na trzích investičních aktiv. Yellenová ale zastává názor, že před zvyšováním úroků je nutné mít jistotu, že trh práce se plně zotavil.

K diskusi o trhu práce přispěly v Jackson Hole některé nové ekonomické studie. Podle rozboru dvou amerických expertů na pracovní trh ztrácí trh práce v USA dynamiku už od 90. let, což se může promítat do nižší zaměstnanosti, produktivity a mezd.