Letoun malajsijských aerolinií dorazil z Amsterodamu, kde byly ostatky naloženy. Z 298 lidí na palubě malajsijského boeingu bylo 43 Malajsijců, 195 cestujících pocházelo z Nizozemska. Letoun byl zasažen střelou země-vzduch odpálenou z míst, která kontrolovali východoukrajinští povstalci.

Vyšetřování katastrofy nebylo uzavřeno, první předběžné výsledky pátrání mají být zveřejněny v září. Zajišťování důkazů na místě pádu letadla museli experti z Nizozemska a Malajsie přerušit, protože v bezprostředním okolí neustávaly boje mezi ukrajinskou armádou a vzbouřenci.

Pozůstatky obětí ležely z téhož důvodu několik dní na místě pádu letadla u ukrajinské obce Hrabove. Postupně pak byly převáženy k identifikaci do Nizozemska.

Na letišti v Kuala Lumpuru přihlíželi pietnímu aktu členové královské rodiny a malajsijské vlády. Přistání přímým přenosem přenášely všechny místní televizní kanály. Ostatky obětí budou postupně předány pozůstalým.

Druhý speciální letoun z Nizozemska očekávají v Malajsii v neděli. Z občanů Malajsie, kteří na palubě boeingu zahynuli, bylo zatím identifikováno 30 lidí.