Index nicméně zůstal nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Podle společnosti Markit údaje signalizují, že hospodářský růst eurozóny ve třetím čtvrtletí dosáhne 0,3 procenta.

Ve druhém čtvrtletí se hospodářský růst eurozóny podle předběžných údajů statistického úřadu Eurostat zastavil, a to zejména kvůli poklesu německé ekonomiky a pokračující stagnaci ve Francii. Eurozóna přitom ještě plně nepocítila hospodářské důsledky napjatých vztahů s Ruskem kvůli jeho postupu vůči Ukrajině, upozorňují analytici.

Výsledky průzkumu společnosti Markit rovněž ukázaly, že firmy v srpnu pokračovaly ve snižování cen. Podtrhly tak hrozbu deflace v eurozóně, proti které se nyní snaží bojovat Evropská centrální banka (ECB).

Meziroční míra inflace v eurozóně v červenci klesla na pouhých 0,4 procenta, a nachází se tak hluboko pod dvouprocentním cílem ECB. Už řadu měsíců se navíc drží v oblasti, kterou ECB považuje za "nebezpečnou zónu", tedy pod jedním procentem.