Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že ekonomika vytvoří asi 233.000 pracovních míst a míra nezaměstnanosti zůstane beze změny. Údaje by mohly signalizovat určité zpomalení na trhu práce, což by mohlo americké centrální bance (Fed) poskytnout více prostoru k tomu, aby držela úrokové sazby na nízké úrovni.

Červenec byl nicméně již šestým měsícem za sebou, ve kterém vzniklo více než 200.000 pracovních míst. To představuje nejdelší sérii svého druhu od roku 1997. "Stále to signalizuje zlepšující se trh práce i ekonomiku," řekl k dnešním údajům analytik Sean Lynch z finanční společnosti Wells Fargo Private Bank.

Vládní údaje dnes také ukázaly, že spotřebitelské výdaje ve Spojených státech v červnu vzrostly o 0,4 procenta, což bylo nejrychlejší tempo za poslední tři měsíce. Spotřebitelské výdaje v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Spotřebitelská důvěra v USA se ale podle konečných výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity v červenci zhoršila. Index důvěry klesl na 81,8 bodu z červnových 82,5 bodu.

Americké ministerstvo obchodu tento týden oznámilo, že ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla čtyřprocentním tempem. To bylo rychleji, než se očekávalo. Ministerstvo navíc zpřesnilo tempo poklesu ekonomiky z prvního čtvrtletí na 2,1 procenta z dříve ohlášených 2,9 procenta.

Fed od prosince 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta, aby podpořil ekonomiku. Americké akcie ve čtvrtek prudce oslabily kvůli obavám, že hospodářské oživení Fed přiměje zahájit zvyšování úroků dříve, než se předpokládalo.