"U oblasti citlivých technologií Evropská unie vytvořila seznam konkrétních položek pro exportéry, kterých se může sankční opatření týkat v případě, že jsou určeny pro sankcionované účely," uvedl Filip Matys z tiskového oddělení MPO.

Kontrolu vývozu zboží provádí vždy celní orgány. "Firma, pokud chce vyvézt obchodní zboží, musí vždy navštívit dotyčný celní úřad a provést veškeré formality ohledně celního řízení," uvedla mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

"Ministerstvo financí prostřednictvím svého Finančního analytického útvaru (FAÚ) dohlíží na praktické uplatňování sankčních opatření, to znamená např. na to, aby všechny banky a další finanční instituce podle konkrétních požadavků evropského sankčního předpisu zabránily příslušným finančním operacím, zmrazily prostředky atd. a samozřejmě i nahlásily FAÚ jak konkrétní případy uplatnění sankcí, tak i jakékoli podezření na porušení sankcí," uvedl mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Členské státy Evropské unie schválily nové hospodářské sankce proti Rusku v souvislosti s jeho postupem v ukrajinské krizi. V platnost vstoupí v pátek. Informovala o tom dnes v prohlášení Rada EU. Sankce se mimo jiné týkají přístupu na finanční trhy, obchodu se zbraněmi či dodávek vyspělých technologií pro ropný průmysl.

Přesná znění protiruských omezení budou ještě dnes zveřejněna v úředním věstníku EU. V platnost pak podle dnešního prohlášení vstoupí v pátek, tedy více než dva týdny po sestřelení malajsijského letadla na východě Ukrajiny, v němž zemřelo všech 298 lidí na palubě.

Nové hospodářské sankce se týkají několika oblastí. V souvislosti s omezením přístupu Ruska na unijní kapitálové trhy, evropské společnosti a občané EU nebudou moci nově kupovat či prodávat ruské akcie a dluhopisy či jiné finanční nástroje s delší než devadesátidenní dobou splatnosti, vydávané velkými ruskými státními bankami, rozvojovými bankami či jinými institucemi, které budou působit v jejich zájmu.

Rovněž bylo uvaleno embargo na import a export zbrojních produktů, které jsou uvedeny na existujícím společném unijním seznamu vojenského materiálu. Odsouhlasen byl i zákaz vývozu zboží a technologií dvojího využití. Rovněž jejich seznam má EU dlouhodobě vypracovaný.