BES je podle majetku největší bankou s akciemi na burze v Portugalsku. Založila ji skupina Espírito Santo, ve které ale v nedávné době nastal zmatek, když se objevily účetní nesrovnalosti v jedné z jejích holdingových společností. Problémy pak dopadly i na banku BES.

Pololetní ztráty banky nyní zdaleka překračují její finanční rezervy, které na začátku července činily 2,1 miliardy eur. Banka slíbila, že si okamžitě začne zajišťovat dodatečné finanční prostředky, a poskytla podrobnější informace o nesrovnalostech ve společných činnostech se společnostmi spojenými se zakladatelskou rodinou.

Akcie BES za poslední měsíc přišly o zhruba polovinu své hodnoty. V předvečer oznámení pololetních výsledků se na lisabonské burze propadly o více než 10 procent na rekordní minimum 0,347 eura za jednu.

Portugalský regulátor finančních trhů CMVM obchodování s akciemi po zveřejnění výsledků na dvě hodiny pozastavil, aby měli investoři víc času na zpracování nových informací. Obchodování s nimi se rozběhlo po 11:00 SELČ. Akcie se během čtyř minut propadly o zhruba 50 procent na nové rekordní minimum 0,17 eura, posléze ale ztráty zmírnily.