Fed snížil nákupy dluhopisů už pošesté za sebou a očekává se, že program zcela ukončí v říjnu. Fed nakupuje dluhopisy ve snaze srazit dlouhodobé úrokové sazby, aby podpořil tvorbu pracovních míst a objem investic.

Centrální banka v prohlášení zopakovala, že hodlá udržet krátkodobé úrokové sazby na nízké úrovni ještě "po značnou dobu" od ukončení nákupu dluhopisů. Fed drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni blízko nuly od prosince 2008 a analytici nyní čekají, že je zvýší nejdříve v polovině příštího roku.

Fed rovněž uvedl, že podmínky na trhu práce se zlepšují, nezaměstnanost klesá a inflace se zvyšuje. "Inflace se posunula o něco blíže k dlouhodobému cíli měnového výboru," píše se v prohlášení. Vyjádření Fedu se mírně liší od předchozího prohlášení, což naznačuje, že banka věnuje větší pozornost inflačním rizikům.

Investoři na dnešní prohlášení nereagovali nijak výrazně. Akcie po zveřejnění prohlášení smazaly část svých předchozích ztrát. Kurz dolaru k euru ani japonskému jenu se zásadněji nezměnil.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že ekonomika USA ve druhém čtvrtletí podle prvního rychlého odhadu rostla čtyřprocentním tempem, což je víc, než se očekávalo. Ekonomiku podpořily hlavně výdaje spotřebitelů a firem. V prvních třech měsících roku hrubý domácí produkt podle zpřesněných údajů naopak o 2,1 procenta klesl.

Míra nezaměstnanosti v USA se v červnu snížila na šestileté minimum 6,1 procenta z květnových 6,3 procenta. Spotřebitelské ceny v červnu meziročně vzrostly o 2,1 procenta, což bylo stejné tempo jako v květnu. Bez kolísavých cen potravin a energií stouply o 1,9 procenta.