Bishopová a Timmermans o víkendu před odletem do Kyjeva prohlásili, že chtějí dosáhnout rychlého rozhodnutí ukrajinského parlamentu a doufají, že se jeho mimořádná schůze sejde už v úterý. Jejich očekávání se ale očividně nesplnilo. "Prezident vyjádřil naději, že sněmovna povolí nizozemským a australským policistům vstup do země už ve čtvrtek," uvedla Porošenkova tisková služba.

Na Ukrajině čeká na nasazení na východě země 170 členů australské federální policie, podle některých informací je mají doprovázet i ozbrojení příslušníci australské armády. O počtu nizozemských policistů, kteří je mají následovat, zatím nejsou bližší informace.

Čtvrteční termín hlasování o policejní misi dnes potvrdil i šéf ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov. Uvedl zároveň, že poslanci by se měli vyslovit k demisi premiéra Jaceňuka, který rezignoval minulý týden po odchodu dvou politických stran z vládní koalice. Bezprostřední příčinou jeho kroku byla údajně neochota sněmovny schválit dva klíčové zákony - o financování bojových operací proti povstalcům a o reformě strategického plynovodního systému.

Jaceňuk, který dnes podle kyjevských médií svůj úřad navzdory demisi vykonával, přes svou kancelář oznámil, že vláda ve čtvrtek oba zákony znovu parlamentu předloží k hlasování.