Bavorsko považuje za nejvhodnější místo v Německu pro investice 24 procent zahraničních investorů, Berlín 17 procent. Loni se ale v Berlíně uskutečnilo jen 25 projektů z více než 600 zahraničních investic, které do Německa mířily.

"Podpora hospodářství nestojí v Berlíně zrovna na prvním místě. V metropoli prakticky neexistuje profesionální přístup k podnikatelům, kteří tam chtějí investovat," uvedl Peter Englisch z EY. Podle něj se tak Berlín připravuje o investory a přichází o možnost získat nová pracovní místa.

O přístupu Berlína k investorům podle Englische vypovídá i to, že 28 procent firem, které s Německem nemají žádné zkušenosti, by chtělo investovat v hlavním městě. U podniků, které už jsou v Německu přítomny, je to však méně než deset procent.

Mimořádně úspěšné v lákání zahraničních investorů je Bádensko-Württembersko, kde se loni uskutečnilo 222 zahraničních investic. "Mají dobrou infrastrukturu a nabízejí velmi kvalifikovanou pracovní sílu," uvedl k tomu Englisch. Mimořádné oblibě se těší také Severní Porýní-Vestfálsko, kde se nabízí mnoho příležitostí k součinnosti s tamním silným průmyslem.

Studie EY přitom upozorňuje, že v budoucnu lze čekat příliv zahraničních investic především do těch oblastí, které jsou už nyní mezi investory oblíbené. Podle poradenské společnosti by tento vývoj mohl přispět k dalšímu zaostávání spolkových zemí bývalé Německé demokratické republiky za zbytkem země. EY proto doporučuje východoněmeckým spolkovým zemím, aby začaly aktivně usilovat o zahraniční investice, například systémem pobídek.