Spor se táhne od středy, kdy Sněmovna schválila zachování zelené nafty pro zemědělce i s pozměňovacím návrhem Milana Urbana (ČSSD) na snížení spotřební daně z benzinu a nafty. Jeden ze sociálních demokratů po několika desítkách minut hlasování zpochybnil a Sněmovna námitku přijala. Podle opozice ale nebyla podána při hlasování nebo bezprostředně po něm, jak stanoví jednací řád.

Dnes by se mělo o návrzích hlasovat znovu. "Riskujete vy sami, že zákon o zelené naftě může být časem zrušen," varoval koalici František Laudát (TOP 09). Šéf klubu hnutí Úsvit Radim Fiala uvedl, že pokud se hlasování uskuteční, poslanci této frakce opustí sál a budou žalobu k Ústavnímu soudu zvažovat. Občanští demokraté mluvili o ústavní stížnosti už ve středu.

Exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) zdůraznil, že by se měla týkat výhradně podle něho nestandardní procedury, aby nenastala daňová nejistota. Poslanec TOP 09 a Starostů Martin Plíšek potvrdil, že členové této frakce by se k podání ústavním soudcům připojili.

Pře se dnes vedla i o tom, v jakém stadiu jednání se vlastně Sněmovna nachází. Opozice tvrdí, že v obecné rozpravě ve třetím čtení, kterou ve středu otevřel Hamáček. Šéf komory naopak říká, že to podle legislativců není možné a lze už jen hlasovat. Hamáček z toho důvodu například neumožnil přestávku, kterou žádali občanští demokraté.

Pravicová opozice mluví o bezprecedentním porušování zákona o jednacím řádu Sněmovny a tvrdí, že předloha měla jít k posouzení do Senátu. Šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik přiblížil řadu podobných situací, které se staly již v minulosti. Jde podle něho o silné ohýbání jednacího řádu, kterého se ale dopouští každá vládní koalice.

Poslanci pravice se dnes taky pozastavovali nad slovy premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky o tom, že někteří poslanci ve středu netušili, o čem hlasují. Pro Urbanův návrh zvedlo ve středu ruku i 17 sociálních demokratů, nyní by už v ČSSD podporu mít neměl. Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury není Sobotkovo vysvětlení věrohodné. Podotkl, že pozměňovací návrh byl jediný, byl podán písemně před druhým čtením a v rozpravě se k němu vyjadřovali i někteří ministři. "Předseda strany uráží prostřednictvím médií vlastní poslance, což je neuvěřitelná věc," podotkl Laudát.