První skupina příslušníků armády a bezpečnostních složek čeká v Londýně na souhlas ukrajinské vlády k výjezdu na místo tragédie. Jejich pobyt musí schválit prezident Petro Porošenko a odhlasovat ho musí ukrajinský parlament. Někteří z členů australského týmu mají být ozbrojeni. V příštích dnech má tuto skupinu posílit dalších sto mužů, uvedl Abbott.

"Je to humanitární mise s jasným a jednoduchým posláním. Očekávám, že operace na východě Ukrajiny, pokud se uskuteční podle plánu, nebude trvat déle než několik týdnů," řekl Abbott novinářům.

Na místě katastrofy u východoukrajinské obce Hrabove pracují experti Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), Malajsie a několika západních států, kteří zkoumají trosky stroje. Z jeho údajného sestřelení se vzájemně obvinili Kyjev a východoukrajinští povstalci podporovaní Moskvou.

Podle čtvrtečního vydání listu The Wall Street Journal našli experti OBSE na jednom z úlomků havarovaného letadla známky poškození střelou. Otvory v dílu letadla označuje list za první faktické potvrzení toho, že malajsijský boeing zasáhla raketa. OBSE se k údajnému nálezu zatím nevyjádřila.

Z místa již byly odvezeny pozůstatky obětí katastrofy, které postupně převážejí vojenské letouny z Charkova do nizozemského Eindhovenu. Ve sto kilometrů vzdáleném Hilversumu pozůstatky analyzují odborníci, kteří s pomocí analýzy DNA těla identifikují.

Převoz pozůstatků z Ukrajiny do Nizozemska měl podle původních plánů skončit dnes, ale poslední transport se zřejmě uskuteční až v sobotu. Mluvčí nizozemské mise v Charkově dnes agentuře Interfax řekla, že dnes by do Eindhovenu mělo být přepraveno 74 speciálních kontejnerů s pozůstatky.