Globální růst by měl po zimním útlumu od druhého čtvrtletí oživovat. Podle fondu bylo sice oslabení v USA a jinde z počátku roku dočasné, jeho vliv ale zůstane patrný na výkonu celého roku. Podle fondu ale v dalším výhledu hrozí vyspělým zemím ekonomická stagnace, pokud nepodpoří růst hlubšími reformami daňových systémů a investicemi do infrastruktury.

V prvním čtvrtletí se tempo globálního růstu zpomalilo na 2,75 procenta z úrovně 3,75 procenta ve druhém pololetí loňského roku. Sice nastal nečekaně pozitivní vývoj v Japonsku, Německu, Británii a Španělsku, ten byl ale zastíněn výrazně slabším výkonem v USA, Číně a Rusku.

Od dubnového pololetního výhledu World Economic Outlook (WEO) se finanční podmínky v globální ekonomice dál uvolnily, konstatoval MMF. Dlouhodobé úrokové sazby dál klesly a ceny akcií rostly, zatímco Evropská centrální banka v eurozóně snížila krátkodobé úrokové sazby a přijala další podpůrná opatření. Díky tomu všemu oživil příliv kapitálu do rozvíjejících se ekonomik, jejich měny se tak stabilizovaly a akciové trhy posílily.

Pro Spojené státy fond kvůli nečekaně hlubokému propadu v prvním čtvrtletí vyvolanému nezvykle chladnou zimou snížil předpověď letošního růstu na 1,8 procenta z dubnového výhledu 2,2 procenta. Pro příští rok MMF svůj odhad naopak mírně zvýšil na 3,0 procenta. Údaje z dnešní aktualizace WEO se poněkud liší od středeční zprávy MMF o výhledu největší světové ekonomiky, protože se zakládají na nově přepočítaných paritách kupních sil.

V eurozóně čeká letos MMF růst o 1,1 procenta a příští rok mírné zrychlení na 1,5 procenta, což je téměř beze změny proti dubnovému výhledu. Fond snížil odhad pro Francii a Itálii a zlepšil jej pro Německo a zejména Británii.

Rusku fond pro letošek předpovídá zpomalení na 0,2 procenta, což je o 1,1 procentního bodu méně, než očekával ještě v dubnu. Ruské ekonomice škodí krize kolem Ukrajiny, kterou provází zvýšený odliv kapitálu a pokles domácí poptávky. V roce 2015 by Rusko mělo růst zrychlit na jedno procento, což ale zůstává hluboko pod dubnovým odhadem 2,3 procenta.

Čína letos zvolní expanzi na 7,4 procenta a v příštím roce na 7,1 procenta. Obojí je o 0,2 procentního bodu méně než dubnový odhad. Podstatně slabší je nový výhled MMF pro celou Latinskou Ameriku, zejména pro Brazílii a Mexiko, i pro Jihoafrickou republiku. Ze zemí skupiny BRICS, která zahrnuje pět nových ekonomických mocností, tak nezasáhlo zhoršení výhledu jen Indii.