Těla 56 mrtvých dorazila do Eindhovenu již ve středu, na letišti obětem po příletu vzdal poctu nizozemský královský pár a premiér Mark Rutte. Pozůstatky budou v Nizozemsku podrobeny analýze DNA, aby těla obětí mohla být identifikována. Podle expertů může tento proces trvat až dva měsíce.

Místní úřady doufají, že se podaří všechny ostatky dopravit do Nizozemska do pátku. "Samozřejmě doufáme, že přivezeme zpátky domů pozůstatky všech milovaných, ať již je jejich domov kdekoliv," citoval server Euronews Esther Naberovou, mluvčí nizozemské policie, která má operaci na Ukrajině na starosti. "Ale nevíme. Jde o to, že množství pytlů a rakví ani neodpovídá množství lidí, které je potřeba identifikovat. Bohužel máme k dispozici nejen celá lidská těla, ale i jen jejich části," dodala.

Austrálie dnes dala najevo, že je připravena poskytnout veškeré zdroje k zajištění místa pádu malajsijského letadla na Ukrajině, pravděpodobně včetně vyslání speciálních policejních sil. Vyplývá to z prohlášení australských politiků, o nichž dnes informoval místní tisk. Při letecké katastrofě v Doněcké oblasti zahynulo minulý týden 37 Australanů.

Australská ministryně zahraničí Julie Bishopová se vydala do Kyjeva, kde chce spolu s nizozemským kolegou Fransem Timmermansem projednat s ukrajinským vedením zajištění trosek na území ovládaném separatisty. Po převezení ostatků mrtvých do Nizozemska je ochrana místa pádu letadla další prioritou australské vlády, uvedla Bishopová před odletem.

Nizozemský premiér dnes v rozhovoru pro agenturu AP prohlásil, že na východní Ukrajinu vysílá 40 neozbrojených vojenských policistů. Policisté prý nebudou na místě nehody kvůli bezpečnosti, ale aby "pomohli nalézt ostatky dalších obětí a jejich osobní věci".