V České republice bylo loni vyjednáno 60 přímých zahraničních investic, o čtyři méně než v roce 2012. Díky nim vzniklo 5609 míst, což je naopak meziroční růst o dvě procenta. "Tahounem investic byl automobilový průmysl, Česká republika je s 19 projekty stále na 3. místě v Evropě za Německem a Velkou Británií v počtu přímých zahraničních investic v automobilovém průmyslu," uvedla vedoucí partnerka společnosti EY v České republice a střední a jihovýchodní Evropě Magdalena Souček.

V celé Evropě bylo loni bylo zahájeno 3955 investičních projektů, tedy o čtyři procenta více než v roce 2012. Celkem díky nim vzniklo 166.343 pracovních míst, o dvě procenta méně než v předchozím roce. Zahraniční investice rostly ve většině klíčových evropských ekonomik včetně Velké Británie, Německa a Francie. Pokles počtu investičních projektů zaznamenalo naopak Španělsko a střední a východní Evropa včetně České republiky.

Nejvíce zahraničních investic do České republiky vloni přišlo z Německa, ze Spojených států a Japonska. Investoři nejčastěji mířili na jih Moravy, do Moravskoslezského kraje a do středních Čech.

Podle únorových údajů loni státní agentura CzechInvest zprostředkovala přímé domácí a zahraniční investice za téměř 48 miliard korun. Oproti roku 2012 je to dvakrát víc. Investice pomohou vytvořit přes 10.500 nových pracovních míst. K nejaktivnějším investorům v ČR patřili v roce 2013 ti domácí.

Nejvíce zahraničních investic do ČR loni přišlo podle CzechInvestu z Německa, šlo o 13 projektů v souhrnné výši 5,9 miliardy korun. Dalšími aktivními investory byli Švýcaři, tamní firmy zde investovaly 2,3 miliardy korun. Dále pak Američané (5,2 miliardy korun).