Na letišti v Eindhovenu na jihu země na letadla se 40 rakvemi čekali nejen pozůstalí, ale i královský pár a premiér Mark Rutte, uvedla agentura AFP. Nizozemský stroj C-130 Hercules přepravil 16 rakví a těsně jej následoval australský letoun C-17 Globemaster s 24 rakvemi.

Rakve mají být podle agentury Reuters převezeny na vojenskou základnu Hilversum, kde se odborníci pokusí o identifikaci ostatků, což může trvat i měsíce.

Letadla s rakvemi dopoledne odletěla z mezinárodního letiště v Charkově. Doprovodila je čestná jednotka ukrajinské armády. Pietního rozloučení se zúčastnili západní diplomaté a zástupci ukrajinské vlády. Letiště bylo pod silnou ochranou ukrajinské armády.

Nizozemská vláda na dnešek vyhlásila státní smutek v očekávání prvních pozůstatků obětí katastrofy malajsijského letounu, který minulý týden letěl z Nizozemska do Malajsie.

V pěti železničních chladírenských vozech bylo v úterý z východoukrajinského Torezu do Charkova dopraveno asi 200 pytlů s lidskými pozůstatky. Kolik je to mrtvých těl, není zatím úplně jasné.

Při katastrofě minulý čtvrtek zahynulo 298 lidí, z toho 193 Nizozemců. Některá ukrajinská média tvrdí, že u obce Hrabove, kam letadlo dopadlo, stále ještě lidské pozůstatky jsou.

Tuto obavu dnes vyjádřil i australský premiér Tony Abbott. "Je docela možné, že mnoho těl stále v horkém létě leží na místě katastrofy. Jsou vystavena manipulacím, vedru a zvěři. To je situace, do níž jsme se dostali," řekl Abbott novinářům. Dodal, že některé oběti se nejspíš nepodaří nalézt.

Podle Antona Heraščenka, poradce ukrajinského ministra vnitra, z místa pádu letadla skupiny ozbrojenců vyvážejí hliníkové kusy boeingu a snaží se je zpeněžit ve sběrnách kovů.

"Poté, co rozkradli hotové peníze, cennosti, mobilní telefony a kreditní karty, pustili se do své oblíbené činnosti - sběru surovin," uvedl poradce. "Hliník z kostry letadla je totiž něco úplně jiného, než litinové kryty kanálů nebo hřbitovní kříže," dodal. Rozřezávání trupu letadla autogenem prý potvrdil i mluvčí mise evropských pozorovatelů Michael Bociurkiw.

Ukrajinští vyšetřovatelé leteckého neštěstí oznámili, že do Británie dnes dorazily takzvané černé skříňky, které obsahují záznam hlasové a datové komunikace na palubě boeingu. Aparáty v úterý v Doněcku předal vůdce povstalců Alexandr Borodaj malajsijským expertům. Skříňky jsou údajně v dobrém stavu, zkoumat je budou experti v laboratořích vojenského letiště Farnborough u Londýna.