"Vzhledem k dobré konjunkturní situaci, nízké nezaměstnanosti a celkově dobré perspektivě vývoje ekonomiky je vývoj mezd v Německu jen velmi mírný," řekl vrchní ekonom centrální banky Jens Ulbrich v televizi n-tv. Podle něj mají podniky prostor k tomu, aby zvyšovaly platy rychleji, než to v současnosti činí.

Německé reálné mzdy přitom letos rostou nejrychleji za posledních 15 let. Zhruba 16,5 milionu zaměstnanců krytých kolektivními dohodami si zajistilo pro letošní rok průměrné nominální zvýšení mezd o 3,1 procenta. Meziroční inflace v červnu byla na úrovni jednoho procenta.

Německá centrální banka v minulosti vyzývala spíše k mzdové zdrženlivosti, současný apel proto znamená změnu jejího kurzu. Podle Ulbricha to ale odpovídá vývoji německého hospodářského cyklu. "Když se ekonomice daří špatně, žádáme odbory o zdrženlivost. Teď, když se hospodářství rozbíhá, se mohou platy klidně zvyšovat rychleji," uvedl Ulbrich.

Podle analytiků serveru Spiegel Online výzva centrální banky souvisí také s obavami, aby v Německu nenastala deflace. Očekávání firem a lidí, že budou ceny klesat, by totiž vedlo k odkládání spotřeby a zastavilo by hospodářský růst.

Míra inflace v Německu se v posledních letech drží pod inflačním cílem centrální banky. Ta přitom už nemá k dispozici mnoho opatření, která by mohla inflaci zvýšit. Evropská centrální banka už na počátku června snížila klíčovou refinanční úrokovou sazbu v eurozóně na historické minimum 0,15 procenta a prostor pro další snížení, které by pobídlo k investicím a ke spotřebě, je už jen minimální. Zvýšení mezd by naproti tomu podle Ulbricha mohlo vést k tomu, že se inflace přiblíží ke dvěma procentům, na které centrální banka cílí.