Letadlo společnosti Malaysia Airlines s téměř 300 lidmi na palubě bylo minulý týden zřejmě sestřeleno nad východní Ukrajinou. Společnost nyní přiznala, že kvůli uzavření letecké trasy nad Ukrajinou, v neděli odklonila let MH004 z Londýna do Kuala Lumpur na trasu nad Sýrií. "Let MH004 byl po celou dobu v prostoru povoleném Mezinárodní organizací pro civilní letectví. Syrský vzdušný prostor není nijak omezen," uvedla v pondělním prohlášení na svou obranu Malaysia Airlines.

Na sociálních sítích se okamžitě objevily četné komentáře. "Co se s těmi chlápky děje? Malajsijci teď létají nad Sýrií," napsal jeden uživatel Twitteru. "Chtějí přijít o další letadlo?" reagoval další.

Malajsijské aerolinie i vláda se bránily kritice toho, že se let MH17 ocitl nad bojovou zónou na Ukrajině tím, že šlo o trasu, kterou ICAO povoluje a jež byla běžně využívaná pro lety z Evropy do Asie.

Malaysia Airlines zatím nereagovala na dotazy, zda hodlá pro lety z Evropy a na tento kontinent nadále využívat syrský vzdušný prostor. Podle AFP chce společnost minimalizovat letový čas a náklady na spotřebu paliva. Vzhledem ke konfliktům na Blízkém východě a v Afghánistánu je stále těžší najít bezpečné trasy do Asie.

Šéf Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) Tony Tyler se dnes zastal malajsijské letecké společnosti, když prohlásil, že "vlády a letecké navigační služby poskytují informace o vhodných leteckých trasách a malajsijské letadlo M17 letělo na jedné z nich".

Problémy Malaysia Airlines nastaly v březnu, když společnost přišla o letadlo na lince z Kuala Lumpuru do Pekingu. Na palubě bylo 239 lidí a stroj ani ostatky pasažérů se dosud nepodařilo najít.