Kolem 17:30 SELČ dolar k jenu ztrácel 0,1 procenta na 101,35 JPY, zatímco euro proti dolaru vykazovalo pokles zhruba ve stejném rozsahu na 1,3694 USD.

"Silná korelace (měnového páru) dolar/jen a výnosy amerických vládních dluhopisů nadále zůstává hlavním hybatelem," řekl agentuře Reuters analytik Joe Manimbo ze společnosti Western Union Business Solutions. Částečným důvodem je podle něj pokračující znepokojení ohledně zdraví světové ekonomiky.

Výnos klíčového desetiletého dluhopisu americké vlády dnes klesl na 2,53 procenta. V pondělí večer se snížil na 2,55 procenta.

Potenciálně destabilizační účinek nadcházejících voleb do Evropského parlamentu by podle expertů mohl vyvíjet další tlak na pokles eura. Ve volbách by totiž mohla stoupnout podpora euroskeptických stran, které se stavějí proti úsporným opatřením.

Největší pohyb vůči americké měně během dne zaznamenal australský dolar. K dolaru americkému klesl až na 0,9251 USD, což bylo nejníže za dva týdny. Kolem 17:30 SELČ oslaboval o zhruba 0,7 procenta na 0,9260 USD. Dolů jej tlačí pokles cen železné rudy, která je důležitá pro australský zahraniční obchod.