Domácnosti však podle mluvčího Teplárenského sdružení ČR Pavla Kaufmanna nemohou počítat s tím, že by uspořených zhruba 1300 korun dostali naráz zpět jako přeplatek. "Zhruba 45 procent z uvedené úspory se projeví ve vyúčtování za rok 2013 a prakticky vynuluje zvýšení nákladů na vytápění z chladného jara 2013, kdy se topilo až do začátku června," řekl ČTK Kaufmann. Druhá část úspor se promítne do vyúčtování za rok 2014. Lidé ji tak pocítí až na jaře 2015, a to za předpokladu, že podzim nebude nadprůměrně chladný.

Společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, která v krajském městě dodává teplo do zhruba 24.000 domácností, odhaduje pokles dodávek o 15 procent. "Naše investice to nijak neovlivní. Pro takové případy máme z minulých let vytvořené rezervy," řekl ČTK ředitel firmy Jiří Seidler. Za jednu z důležitých chystaných investic označil rekonstrukci předávací stanice v objektu zimního stadionu za zhruba dva miliony korun.

Teplárny společnosti ČEZ v Trutnově-Poříčí a ve Dvoře Králové nad Labem vykázaly kvůli teplému počasí meziročně nižší dodávku asi o 14 procent. "Počasí nebude mít vliv na výši plánovaných investic. Pouze na stálé náklady, kde se snažíme šetřit v ovlivnitelných položkách těchto nákladů, jako je například údržba a služby," uvedla pro ČTK regionální mluvčí firmy ČEZ Šárka Beránková.

Na Trutnovsku tak ČEZ stále počítá s investicemi do připojení nových odběratelů. "Jedná se převážně o městské výměníkové stanice, které zásobují zejména bytové objekty a objekty občanské vybavenosti. Celkové roční investice se pohybují okolo deseti milionů korun," uvedla Beránková. Ve Dvoře Králové, kde ČEZ nedávno nákladem čtvrt miliardy korun vyměnil rozvody tepla, se s většími investicemi letos nepočítá.

Teplárna v Náchodě, která patří skupině RWE, vykázala za posledních sedm měsíců kvůli mimořádně teplému počasí pokles dodávek tepla o 12 procent. Ani Náchodští však kvůli tomu nehodlají snižovat výdaje na investice. "Plánujeme postupný přechod parního systému na teplovodní. Realizace proběhne v dalších třech lokalitách. Přesné finanční náklady nejsme v tuto chvíli schopni stanovit, řádově se může jednat až o desítky milionů korun," uvedl jednatel RWE Energo Lukáš Roubíček. Teplárna také připravuje ekologickou investici do přestavby zdroje na černé uhlí.

Topná sezona se v kraji obešla bez vážnějších poruch a odstávek. "Havárie většího rozsahu, jako je například přerušení dodávek do sídlišť či významným odběratelům, se nevyskytly," uvedla Beránková. Problémy nebyly ani v Náchodě a v Hradci Králové. Podle Seidlera se v kvalitě dodávek příznivě projevily v minulých letech udělané investice do obnovy sítí za téměř 100 milionů korun.

Roční spotřeba tepla průměrné české domácnosti v bytovém domě je přibližně 30 gigajoulů (GJ). Z toho 20 GJ se spotřebuje na vytápění a deset GJ na ohřev teplé vody, přičemž počasí nemá na spotřebu tepla pro ohřev vody prakticky žádný vliv. Z účtu za teplo tak počasí dokáže ovlivnit zhruba dvě třetiny nákladů.