"Je to pro nás veliké překvapení, již totiž máme dva křišťálové komíny z posledních let," řekl generální ředitel společnosti ČEZ Teplárenská Vladimír Gult. S dálkovým vytápěním z Elektrárny Ledvice společnost uspěla i loni, kdy zvítězil projekt napojení města Bíliny. V roce 2010 bylo oceněno vyvedení tepla z Elektrárny Dětmarovice a nová soustava zásobování teplem v severomoravském Bohumíně.

Do Ledvic byl z Elektrárny Ledvice vyveden nový tepelný napáječ, který se rozděluje do uličních větví, jednotlivé objekty jsou napojeny domovními přípojkami. Jde o 100 domů, z toho 29 městských včetně 21 činžovních, zbytek je rodinná zástavba. Předpokládaná roční dodávka tepla je 10.500 gigajoulů. "Odběratelé mají možnost individuálního nastavování parametrů topení v jednotlivých odběrných místech, a to na základě pouhého telefonátu na dispečink. Zaznamenají tak úsporu energie," uvedl obchodní ředitel ČEZ Teplárenské Petr Hodek.

Změna způsobu vytápění má dopad i na zlepšení prostředí ve městě. Nahrazením většinou neekologických lokálních topenišť se podle propočtů snížily emise prachu o 7,6 tuny ročně. Centrální výroba tepla pro Ledvice naproti tomu přináší zvýšení množství prachu vypouštěného elektrárnou jen o 100 kilogramů. Vyhovuje tak iniciativě pod názvem Stop prach - zlepšení životního prostředí, za níž stojí obce a města v blízkosti Lomu Bílina a Skupina ČEZ. "Zaznamenala jsem, že lidem, kteří jsou napojeni na teplofikaci, se už nelíbí, když z jiných komínů se táhne kouř a mnohdy i zápach. Bohužel s tím jako město nemůžeme nic dělat," uvedla starostka Ledvic Zdeňka Fritscherová.

Soutěž Projekt roku pravidelně od roku 2002 vyhlašuje Teplárenské sdružení ČR. Přihlášené projekty musí splňovat určité podmínky. Jejich přínosem musí být například zvýšení účinnosti při využití primárních energií, diverzifikaci paliv a využití druhotných a obnovitelných zdrojů energie. Nominováno už bylo 92 projektů, ocenění Projekt roku získalo 36 z nich. Počinů roku bylo zatím uděleno osm.