Podle zdroje Bloombergu by obě firmy mohly dohodu oznámit už příští týden. Transakce má údajně podporu skupiny Bouygues, která je s podílem 29 procent největším akcionářem Alstomu.

"V odpovědi na spekulace v ekonomickém tisku Alstom prohlašuje, že není informován o jakékoli veřejné nabídce na koupi akcií společnosti," uvedl Alstom. Mluvčí Bouygues a General Electric zprávu komentovat odmítli. Akcie Alstomu zahájily dnešní obchodování vzestupem o 13 procent.

Akcie Alstomu za poslední rok spadly o 20 procent kvůli obavám investorů o jeho hotovostní toky. Bouygues musel kvůli tomu v únoru z hodnoty svého podílu odepsat 1,9 miliardy dolarů. Alstom těžce zasáhl propad zakázek na energetická zařízení od energetických společností, které kvůli nízkým velkoobchodním cenám elektřiny nejsou schopny investovat do nových kapacit.

Společnost loni oznámila zrušení 1300 pracovních míst. Naplánovala rovněž prodej některých aktivit, včetně podílu v dopravní divizi, která vyrábí vysoce oceňované rychlovlaky TGV.

Převzetí ze zahraničí by zřejmě vyvolalo značnou nelibost mezi francouzskými politiky a odbory. Zvedly by se obavy z propouštění ve firmě, která v zemi zaměstnává kolem 18.000 lidí. V minulém desetiletí poskytl francouzský stát Alstomu finanční pomoc a firma silně spoléhá na zakázky od státních drah SNCF a státem vlastněné energetické společnosti EDF.