ČEZ obří zakázku zrušil začátkem dubna. Areva patřila mezi tři účastníky tendru, ČEZ ji z něj vyřadil předloni v říjnu s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce.

Stažení odvolání je podle Arevy po zrušení tendru logickým krokem. "Stažením tohoto odvolání tak chceme zahájit nový začátek vztahů s místními partnery. Areva věří, že budoucnost přinese pro spolupráci v energetickém sektoru nové příležitosti," uvedl před týdnem viceprezident a ředitel Arevy pro střední a východní Evropu Jean-André Barbosa.

Areva se po vyřazení chtěla do tendru na dostavbu Temelína vrátit. Na její návrh Krajský soud v Brně vydal loni v říjnu předběžné opatření, podle nějž ČEZ nemohl uzavřít s případným vítězem tendru smlouvu. Vyloučení francouzské firmy z tendru před tím posvětil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a ČEZ byl přesvědčený, že vyřazením Arevy nijak nepochybil.

Soutěže o dostavbu dvou bloků Temelína se vedle Arevy účastnila americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Firma Westinghouse Electric Company už dříve uvedla, že je z rozhodnutí zrušit tendr v jeho finální fázi zklamána. Konsorcium MIR.1200 sdělilo, že se kvůli zrušenému tendru s Českem nebude soudit. ČEZ ale už před tím uvedl, že v podmínkách soutěže bylo stanoveno, že účastníkům nenáleží jakékoliv náhrady spojené s účastí v tendru.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš minulý týden uvedl, že dostavba Temelína je bez státní garance nemožná. Zrušení tendru ale neznamená konec příprav na budoucí rozšíření Temelína.