Moody's tak Kubu nově hodnotí jako extrémně spekulativní. Podle agentury je nyní mimořádně nejistý budoucí politický a hospodářský vývoj na Kubě, protože prezident Raúl Castro nedávno naznačil, že jeho současné funkční období je již jeho poslední, napsala agentura Reuters.

"Kuba je vysoce závislá na ropě z Venezuely, která se dováží za příznivých finančních podmínek prostřednictvím Petrocaribe," uvedla Moody's v prohlášení. "Vzhledem k rostoucí neudržitelné makroekonomické nerovnováze ve Venezuele a zvýšenému riziku hospodářského a finančního kolapsu je budoucnost této dohody nejistá, což činí Kubu náchylnou k prudké změně nákladů na dovoz energie. Podle Moody's dovoz energie stál zemi v roce 2012 6,5 miliardy USD (129,1 miliardy Kč), což byla zhruba polovina celkového dovozu země.

Možnosti Kuby obstarat si finance na mezinárodních kapitálových trzích jsou velmi omezené. Kubánská ekonomika byla dlouhá léta izolovaná, v posledních letech však země učinila některá předběžná opatření s cílem otevřít svoji ekonomiku. Na konci března představila nový zákon, který usnadňuje zahraniční investice v zemi. Hospodářství však stále trpí pod přísnou komunistickou vládou a pět desetiletí trvajícím embargem Spojených států.

Blízkým spojencem Kuby je Venezuela, která dlouhá léta dodává Havaně ropu za velmi příznivou cenu. Ekonomika Venezuely se však kvůli špatnému hospodaření a politickému zmatku potápí a zemi prudce rostou náklady na dovoz. Podle Moody's tak Venezuela bude muset změnit svůj postoj vůči Kubě, aby stabilizovala vlastní finance, uvedla AFP.