Export se ve fiskálním roce, který skončil v březnu, zvýšil o 11 procent na 70,8 bilionu jenů, zatímco import stoupl o 17 procent na 84,6 bilionu jenů. K růstu hodnoty dovozu přispěl slabší kurz domácí měny, napsala agentura AP.

V samotném březnu meziroční tempo růstu vývozu zpomalilo na zhruba dvě procenta z únorových deseti procent, a to kvůli slabším dodávkám do Číny. Březnový vývoj exportu podle agentury Reuters vyvolává pochybnosti o tom, zda oživení zahraniční poptávky pomůže vykompenzovat negativní dopad dubnového zvýšení daně z obratu na domácí spotřebu.

"Export je slabý, protože japonské výrobky již nejsou tak konkurenceschopné jako dříve," uvedl ekonom Jasuo Jamamoto ze společnosti Mizuho Research Institute. "Signalizuje to, že pro ekonomiku bude po zvýšení daně z obratu těžké oživit," dodal.

Japonská vláda minulý týden poprvé za rok a půl zhoršila hodnocení celkového stavu domácí ekonomiky. Uvedla však, že nevidí potřebu dodatečných opatření na podporu hospodářského růstu. Japonsko je třetí největší ekonomikou světa po Spojených státech a Číně.

pmh