"Pardubický půlmaraton je však natolik významnou a tradiční akcí, že věřím, že obyvatelé, kterých se dopravní omezení dotknou, nám i organizátorům toto jednodenní nepohodlí odpustí a cesty si naplánují tak, aby je uzavírky omezovaly co nejméně," uvedla primátorka Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice).

Uzavírky budou od 5:00 do 16:00, neprůjezdná bude Sukova třída, náměstí Republiky, Smetanovo náměstí, ulice Jáhnova, Bubeníkova, Sakařova, Bezdíčkova, Husova, Mezi Mosty, Labská, dva jízdní pruhy v Hradecké ulici a část Studentské ulice.

"Východní část města bude dostupná pouze po ulicích Hlaváčova a Kpt. Jaroše. Po rychlodráze bude jezdit i městská hromadná doprava," uvedla Hradní.

Půlmaratonu se účastní stovky profesionálních běžců i rekreačních sportovců. Navazuje na tradici dlouhou více než čtyři desítky let, kdy se každoročně do počátku 90. let konal silniční běh na trati dlouhé 25 kilometrů z Pardubic do Chrudimi a zpět. V roce 2007 se v Pardubicích poprvé konal půlmaraton. Účastní se ho i sportovci z partnerských měst z Polska, Skotska, Německa a Belgie.