Ruské společnosti letos zatím uskutečnily jenom dvě emise dluhopisů za více než miliardu dolarů. Byly jimi plynárenský Gazprom a banka Sberbank. Loni za stejnou dobu proběhlo devět takových transakcí. Firmy si při nich na trzích půjčily 13,1 miliardy dolarů, napsal dnes FT na svém webu.

Na akciovém trhu byl jedinou významnější událostí únorový úpis akcií řetězce hypermarketů Lenta na burzách v Moskvě a v Londýně. Společnost ohodnotil na 4,3 miliardy dolarů.

"Nálada ve zpracovatelském sektoru byla v březnu nízko, stejně jako maloobchodní tržby - obecný trend výhledu ekonomiky se zhoršuje," poznamenal podle webu FT analytik James Purcell ze společnosti UBS.

Rusko se letos zatím rozhodlo nepůjčit si žádné peníze v dluhopisech denominovaných v dolarech a oddálilo plánovaný prodej dluhopisů v domácí měně. Podle Maxe Wolmana ze společnosti Aberdeen Asset Management Rusové ruší aukce státních dluhopisů kvůli špatné poptávce a tomu, že nechtějí platit výnos, který by po nich požadoval trh.

Výnosy klíčových desetiletých státních dluhopisů stouply ze zhruba osmi procent na začátku roku na 9,2 procenta. Investoři totiž požadovali větší kompenzaci za riziko spojené s půjčením peněz. Od začátku března se ale zmenšil rozdíl mezi výnosy ruských dluhopisů a výnosy papírů amerického ministerstva financí. Podle některých názorů, které citoval FT, to ukazuje na to, že investoři spoléhají na zmírnění napětí.