"Připravili jsme kvalitní strategii pro čerpání Evropských strukturálních a investičních fondů na příštích deset let. Teď je na Evropské komisi jak ji posoudí a zda jsme splnili všechny podmínky, které jsou s dohodou spojeny," poznamenal první náměstek ministryně pro místní rozvoj pro Národní orgán pro koordinaci Daniel Braun.

Evropská komise podle Brauna opakovaně kladně ocenila přístup české strany k přípravám nového programového obdob. "Během neformálního vyjednávání se díky profesionální práci českých úřadů a dobré spolupráci s Evropskou komisí podařilo redukovat otevřené body na minimum," podotkl náměstek Braun.

Evropská komise má nyní tři měsíce na posouzení a na schválení dohody. V případě, že nebudou vzneseny žádné připomínky, očekává se její schválení na přelomu letošního léta a podzimu.

Evropská legislativa stanoví, že Dohodu o partnerství musí Česká republika stejně jako ostatní členské státy EU předložit do 22. dubna 2014. Nejpozději tři měsíce po zaslání dokumentu musí EK obdržet také návrhy všech programů spolufinancovaných z evropských fondů.

Dohoda o partnerství, jejíž finální verzi schválila minulý týden vláda, je strategickým dokumentem, který zakotvuje a vymezuje spolupráci s Evropskou komisí v oblasti využívání fondů EU. Od něj se odvíjejí všechny budoucí programy. "Česká republika si tímto dokumentem jasně vydefinovala hlavní oblasti, které chce financovat v příštích deseti letech z evropských zdrojů. Takto naplánované investice do infrastruktury, výzkumu a vývoje, životního prostředí nebo energetické účinnosti pomohou zvýšit konkurenceschopnost firem a zlepší kvalitu života," poznamenala po jednání vlády ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) s tím, že v dalších měsících se budou dopracovávat jednotlivé programy.

Dokument vznikal tři roky, posledního půl roku o něm ČR neformálně vyjednávala s Evropskou komisí. "Výsledný dokument odráží nejen připomínky Evropské komise, ale také vstupy partnerů z řad jednotlivých resortů, krajů, obcí a dalších regionálních partnerů, hospodářských a sociálních partnerů, neziskové, akademické, vědeckovýzkumné sféry a dalších," doplnil Braun.

Podle zatím posledních údajů získají nejvíce evropských peněz regiony, doprava a podpora podnikání. Integrovanému regionálnímu operačnímu programu, který nahradí současné regionální operační programy, půjde celkem 4,87 miliardy eur (131,5 miliardy korun). Tyto regionální projekty "ukrojí" 22,5 procenta všech peněz, které bude mít ČR v letech 2014-2020 k dispozici.

Jen o něco méně, 4,696 miliardy eur (126,8 miliardy korun) má získat Operační program Doprava a 4,17 miliardy eur (112,6 miliardy korun) poputuje do Operačního programu Podnikání a inovace pro rozvoj konkurenceschopnosti. Tato podoba sice nemusí být zcela finální, rozdělení peněz však nelze v této fázi zásadně změnit.

Česká republika má v nadcházejícím programovém období k dispozici necelých 22 miliard eur (594 miliard korun). V období 2007 až 2013 mohlo Česko z Bruselu podle aktuálního kurzu získat přibližně 703,6 miliardy korun. Pro úspěšné čerpání musí ČR přidat navíc dalších 124 miliard korun z národních rozpočtů, protože Evropská unie financuje maximálně 85 procent výdajů a 15 procent je financováno z národních zdrojů.

Z pohledu čerpání evropských peněz je ČR nejhorší z celé EU. Loni nedočerpala až deset miliard korun. Letos hrozí, že ČR přijde o dalších 24 miliard korun. Ministerstvo pro místní rozvoj, které je koordinátorem dotačních programů, odhaduje, že celkem za končící programové období hrozí nedočerpání až 62,8 miliardy korun. Různými opatřeními se nyní snaží, aby se tato částka snížila.