Letadlo společnosti Malaysia Airlines se ztratilo 8. března s 239 lidmi na palubě cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu. Podle vyšetřovatelů se stroj z neznámých důvodů odchýlil z trasy a skončil v Indickém oceánu. Teprve minulý týden se podařilo zachytit možné signály z černých skříněk letounu.

Podle agentury AP robotická ponorka zatím při svém hledání zmapovala 90 kilometrů čtverečních mořského dna západně od australského přístavu Perthu. Američtí pátrači v úterý odhadli, že průzkum vymezené zóny o rozloze 600 kilometrů čtverečních, kde se podle vyšetřovatelů letadlo potopilo, potrvá ponorce šest týdnů až dva měsíce.

Ve čtvrtek ale australský premiér Tony Abbott řekl, že by operace ponorky mohla být dokončena během týdne. "Domníváme se, že to bude dokončeno přibližně za týden. Pokud trosky nenajdeme, hledání zastavíme a poradíme se o druhé etapě pátrání," citovala Abbotta agentura AFP.

Kromě ponorky pátrá po troskách ztraceného boeingu také asi 12 letadel a 11 lodí. Ty se zaměřují na mořskou hladinu, kde by mohly části stroje plavat. Šéf pátracích operací Angus Houston ve čtvrtek uvedl, že prohledávání hladiny bude během několika dní ukončeno.