Maximální výše poplatku na podporu obnovitelných zdrojů energie, který je vybírán od zákazníků jako součást regulované složky cen elektřiny, letos v Česku činí 495 korun za megawatthodinu. Loni to bylo 583 korun za megawatthodinu. Průmyslníci dlouhodobě upozorňují na to, že tyto poplatky firmy neúměrně zatěžují.

Generální ředitel strojírenské společnosti Vítkovice Jan Světlík řekl, že český podnik, který za rok odebere 150 gigawatthodin elektřiny, zaplatí na obnovitelné zdroje energie 2,5 milionu eur (přibližně 68,8 milionu korun). Stejnou firmu v Německu to podle něj stojí jen 75.000 eur (zhruba dva miliony korun). "Platí třiatřicetkrát míň. Samozřejmě to je obrovský handicap, kdy se s tím těžko vyrovnáváme, a samozřejmě pak těžko docilovat nějakých rozumných rentabilit," řekl Světlík.

Muřický řekl, že takzvané kapacitní platby by měly zohlednit podniky, které spotřebovávají stejné množství energie kontinuálně, tedy bez ohledu na čas. "Inspirace je Německem, ale v této chvíli nejsem schopen říci konkrétní podobu toho modelu. Na něm se teďka pracuje. Ale jde o to, aby v podstatě byly více konkurenceschopné a ta cena byla akceptovatelnější, než je dnes," řekl Muřický.

Kapacitní platby by se podle něj týkaly jen úzkého okruhu podniků, které mají vysokou energetickou náročnost. "Neznamená to, že to bude pro každý český podnik, to v žádném případě. Jsou to náročné výroby typu ocelářství, chemický průmysl a tak dále," řekl Muřický. Řádově podle něj půjde o desítky až stovky podniků.

Světlík přivítá, když budou mít české podniky stejné podmínky jako jejich německá konkurence a němečtí klienti. "Je úplně jedno, kolik to je, je důležité, ať je to stejné. Němci, si myslím, mají líp spočítané koncepce než my, a když se zařídíme podle německého modelu, já budu jenom spokojený," řekl Světlík.

Deset největších plátců na obnovitelné zdroje v roce 2013

SpolečnostPoplatek (v milionech Kč)
České dráhy682
Unipetrol641,5
ArcelorMittal Ostrava577
Třinecké železárny398,4
OKD397
Agrofert Holding349,8
Škoda Auto341,6
Linde Gas270
Spolana234,9
Vítkovice Machinery Group200,1

Zdroj: týdeník Ekonom, Sdružení velkých spotřebitelů energie