Yellenová v projevu v Ekonomickém klubu v New Yorku vesměs zopakovala postoj, který Fed přijal na svém březnovém zasedání, a zdůraznila, že centrální bankéři budou reagovat na měnící se hospodářskou situaci. Fed udržuje prakticky nulové sazby u krátkodobé mezibankovní sazby od konce roku 2008 a nyní zatím jen postupně omezuje podpůrné nákupy dluhopisů.

"Čím dál bude mít zaměstnanost nebo inflace od cílových úrovní a čím pomaleji budou k těmto cílům směřovat, tím déle se udrží současné rozpětí sazby pro federální fondy," uvedla Yellenová podle agentury Reuters.

Cílovou úrovní Fedu z hlediska trhu práce je maximální zaměstnanost udržitelná bez růstu inflace. U inflace míří Fed na zhruba dvě procenta proti nynější úrovni kolem 1,5 procenta.

V březnu Fed změnil své vodítko pro budoucí vývoj úroků a slíbil, že je nebude zvyšovat ještě "podstatnou dobu" po ukončení programu nákupů dluhopisů. Ten by měl skončit nejpozději na konci roku. Yellenová ale po tehdejším zasedání vnesla na finanční trhy zmatení, když naznačila, že Fed by mohl začít zvyšovat hlavní úrokovou sazbu šest měsíců poté, co ukončí program nákupu dluhopisů. Dnes se o žádném takovém konkrétním období nezmínila.

Yellenová uvedla, že na trhu práce je zřejmě více nevyužitých zdrojů, než naznačuje březnová míra nezaměstnanosti 6,7 procenta. Znamenalo by to, že nezaměstnanost bude muset ještě výrazně klesnout, než začnou rostoucí mzdy zvyšovat inflaci.