Podle kabinetu budou uvedené peníze vyčerpány v průběhu několikaleté výstavby a měly by i zlepšit protipovodňovou ochranu města Krnov. Peníze budou zároveň využity v souvislosti se stavbou přehrady na přeložení silnice první třídy.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) minulý týden uvedl, že ministerstvo chce dokončit výkup pozemků pro stavbu přehrady v Nových Heřminovech a zahájit stavbu v roce 2018. Ministerstvo dříve uvádělo, že na výstavbu bude potřeba necelých osm miliard.

Část obyvatel obce ale je proti plánované stavbě. Většina v referendu před lety rozhodla, že vedení obce musí učinit vše, aby projektu zabránilo. Starosta obce Radek Sijka dnes ČTK řekl, že s dnešním rozhodnutím vlády spíše počítal. "Čekali jsme to," řekl. Boj ale nevzdává. "Pořád má smysl něco dělat. Stavba ještě není připravená. Proces můžeme ovlivňovat," řekl.

Výstavba nádrže v Nových Heřminovech se řeší už několik desítek let. Aktuální se stala po katastrofálních povodních na Moravě a ve Slezsku v roce 1997. Vláda nakonec schválila tzv. menší variantu. Obyvatelé obce, jejíž část má přehrada zatopit, se stavbou nesouhlasili a v roce 2008 to vyjádřili v referendu. Nyní však část obyvatel žádala vypsání nového referenda. Obec žádost kvůli formálním pochybení zamítla.

Povodí Odry už vykoupilo většinu pozemků a nemovitostí. Posledních několik jednotlivců ale dál odmítá majetek prodat. Demolice některých staveb však už začala. K zemi šly dva obytné domy a zemědělská usedlost.