Spojené státy v březnu uvalily sankce na vybrané ruské a krymské činitele kvůli ruské anexi ukrajinského Krymu, kde Moskva podle svých slov zasáhla na ochranu tamního většinového ruskojazyčného obyvatelstva.

Washington v rámci těchto restrikcí mimo jiné potrestal ruskou banku Rossija a jejího největšího akcionáře Jurije Kovalčuka. Sankce nepřímo zasáhly ruskou banku SMP, jejíž spolumajitelé, bratři Boris a Arkadij Rotenbergovi jsou také na americkém sankčním seznamu. Podle vedení této banky si vkladatelé od oznámení amerických sankcí vybrali zhruba devět miliard rublů (asi pět miliard Kč).

"WTO nám dává některé dodatečné možnosti," sdělil Uljukajev podle Reuters, která citovala ruská média. "Hovořili jsme v radě WTO v Ženevě o možnosti podat žaloby na USA kvůli sankcím proti ruským bankám a doufáme ve využití mechanismu WTO," uvedl také.

Podle věstníku z minulé středy zveřejněném na webu WTO Rusové jednali s Radou pro obchod zbožím. WTO v dokumentu tvrdí, že Rusko vyjádřilo znepokojení nad nedávným vládním nařízením, které podepsal prezident USA Barack Obama a které se týká "osob Ruské federace figurujících na seznamu, jejichž bankovní účty byly zablokovány".