"Od dnešního dne je možné oficiálně provádět platby v rublech," uvedl podle AFP předseda krymské vlády Aksjonov. O oficiálním zavedení rublu do oběhu informovala o půlnoci moskevského času ruská média. "Pokud bude některou ze stran (transakce) ruský obyvatel, proběhnou veškeré úhrady v ruské národní měně", uvedla ruská média. Podle místopředsedy krymské vlády Rustama Temirgalijeva začaly být dnes v rublech vypláceny důchody.

V sevastopolských bankách ale prý na zprávy reagovali s určitým úžasem. "K zavedení rublu nemám žádné pokyny," sdělila AFP zaměstnankyně sevastopolské pobočky místní dceřiné firmy z italské bankovní skupiny UniCredit. "O ničem nevíme. Nedostali jsme žádný (úřední) dopis," tvrdí zaměstnanec v jiném bankovním domě Ošadbank. "Důchod dostanete v rublech, ale neví se ještě kdy," zazní na přepážce pošty, která má na starosti výplatu sociálních dávek. Jeden z hotelů v krymské metropoli Simferopolu rubly přijímá, zpátky ale vrací v hřivnách.

Poradce sevastopolského starosty pro ekonomické záležitost Vjačeslav Aksjonov na dotaz AFP připustil, že rubly v oběhu prakticky nejsou. Dodal přitom, že krymské úřady se rozhodly posunout přechod na ruskou měnu o více než týden. Vláda v Kyjevě totiž prý přestala jednostranně plnit své závazky a lékaři, vyučující a důchodci tak už týden nedostávají žádné peníze. Proto padlo rozhodnutí uspíšit financování pomocí ruského rozpočtu, které Krym dostává v rublech, uvedl také Aksjonov.

Zákon o připojení Krymu k Ruské federaci, který minulý týden schválil ruský parlament, podle AFP konstatuje, že rubl se v oblasti stává oficiální měnou zároveň se vstupem zákona v platnost. Počítá se v něm také s přechodným obdobím do 1. ledna 2016.