Stejně jako loni ovládne české Vánoce kosmetika, knihy a oblečení. Následují hračky, mobilní telefony a prádlo. "Čtrnáct procent oslovených ještě vůbec netuší, jaký dárek koupí a nechává to na poslední chvíli. V drtivé většině případů jsou to muži," uvedl ředitel Analytického centra Karel Škácha.

Tradičně se bude za dárky nejvíc utrácet v Praze a nejméně na severu Česka. Čtvrtina respondentů plánuje výrazně snížit své vánoční rozpočty a jen dvě procenta jsou letos ochotny vzít si na dárky půjčku. "Může to být i tím, že si velké množství lidí vzalo půjčky už v minulosti a teď už i vzhledem k současné ekonomické situaci radši šetří," dodal Škácha.

Kolem dvou třetin respondentů chce koupit alespoň jeden dárek v internetových obchodech. Nejpopulárnější obchody jsou Alza.cz, Mall.cz a Aukro. Mezi velké se ale dostala i on-line hračkárna Dráčik.cz. Z kamenných prodejen se kromě Teska ukazují jako nejčastější zdroj vánočních dárků obchody dm drogerie a Ikea.

Jiné průzkumy uvádí, že průměrná domácnost letos za vánoční nákupy utratí, podobně jako loni, kolem 11.100 korun. Letošními vánočními hity jsou podle obchodníků dětské tablety a mobily.