"Peníze už zdaleka tolik nenosíme v peněženkách jako dříve, postupně víc a víc platíme kartou. Společně s rozšiřováním míst, kde kartou platit lze, se tak běžnou součástí života stalo mít v peněžence místo peněz i několik karet zároveň, ať už kreditních či debetních," uvedl analytik Home Creditu Michal Kozub.

Současně se ale částka u výběrů z bankomatů příliš nemění. Průměrná transakce se posledních šest let pohybuje okolo 2250 korun.

Zajímavý vývoj však zaznamenaly nákupy potravin. V roce 2008 připadlo na nákup jídla jen 9,6 procenta všech karetních transakcí v obchodech, od té doby podíl vystoupal až na letošních 48,7 procenta. Objem transakcí se v této oblasti za stejné období zvýšil z 2,8 procenta až na 22,9 procenta. Průměrná částka u nákupu jídla se přitom snížila z 635 Kč v roce 2008 na současných 484 korun.

"Právě tady se ukazuje, že je pro nás platba kreditkou čím dál přirozenější. Platíme s ní i za věci denní potřeby, tedy za jídlo a oblečení. V obchodech s potravinami se uskuteční skoro polovina transakcí," upozornil Kozub. Tento trend podle něj souvisí i s faktem, že Češi se naučili kreditku používat. "Dříve se řada lidí kreditky bála, nerozuměli třeba principu bezúročného období. To se ale změnilo," poznamenal Kozub.

Za služby hotelů posledních šest let platí Češi kartou částku okolo 2200 korun, příliš se nemění ani průměrná částka za pohonné hmoty. Od roku 2008 se typická platba za benzín a naftu zvýšila o stokorunu ze 734 Kč na 840 korun. Lidé totiž tankují často ne do zcela plné nádrže, ale spíše si dávají cenový limit, kolik načerpají.

Výrazné změny ale přišly při placení v restauracích. "Průměrná platba za účet v restauraci klesla od roku 2008 asi na polovinu. A ještě nepříznivější vývoj je u cestovních agentur, před šesti lety byla placena průměrná částka 9140 Kč, v roce 2013 to je jen 3300 korun.

Zajímavé údaje se ukazují i při platbě kartou v jednotlivých regionech ČR. Kartou v přepočtu na 1000 obyvatel nejčastěji platí obyvatelé Prahy. Ze všech 14 krajů tak na Prahu připadá 11,4 procenta transakcí. Na opačné straně pomyslného žebříčku je Pardubický kraj, kde se v rámci Česka uskuteční jen 5,5 procenta plateb kartou.