VZDUCH

Tento živel představuje sílu, která sjednocuje jednotlivé organismy. Lidé narození ve vzdušných znameních jsou bystří, hovorní, zvídaví a také schopní rychle reagovat. Přestože působí odtažitě, rádi se baví s ostatními. Pídí se po vědomostech, které potřebují sdílet a také dál šířit.

Nebe
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Vodnáři (19. 1. – 18. 2.)
představují vichřici, která se mění na energii pohánějící celou společnost. Jsou otevřeni všem novinkám a technickým vymoženostem a ve své práci se nebojí zkoušet neobvyklé postupy. I při obyčejné domácí činnosti používají novinky vědy a techniky, se kterými vynalézají a experimentují. Při práci nesnesou omezování. Zakládají spolky lidí s podobnými zájmy, věnují se modelářství. Na zahradě šlechtí vybrané druhy rostlin, dokážou se skvěle postarat o ovocné stromy, zavádějí zavlažovací techniku. Láká je astronomie, práce s elektřinou, opravují stroje a nebojí se ani extrémních prací.

Vodnář
Autor: Martin Mag

Blíženci (21. 5. – 20. 6.)
jsou čerstvým vánkem. V jejich činnosti se odrážejí zvědavost a potřeba mluvit s lidmi. S nepředstíraným zájmem vstupují do všech činností. Rádi se dozvídají novinky, ale často se nezdržují kvalitou získaných informací. Od všeho umí trochu. Mění své prostředí, pokládají koberce, cizí jim nejsou obklady a dlažby. Co nedokážou vytvořit, to s druhými vymění. Sepisují recepty a postupy, obchodují, nebojí se jemných oprav a instalací osvětlení. Jsou nezastupitelní při shánění údržbářů a řemeslníků. Lidově řečeno, jsou schopni vymámit i z jalové krávy tele.

Blíženci
Autor: Martin Mag

Váhy (23. 9. – 22. 10.)
žene vítr do partnerské spolupráce. Umějí najít společná východiska a hodnoty, které je spojují s jinými lidmi. Rádi spolupracují, ovšem nejvíce jim vyhovuje vytváření estetického obrazu své domácnosti nebo zahrady. Malují a tapetují, stříhají živé ploty, udržují anglický trávník, zakládají skalky, pěstují koření. Jsou to návrháři, interiéroví architekti, učitelé, grafici i kavárníci. Prostředí kolem nich představuje malou galerii toho, co se jim líbí. S oblibou pečou i ty nejsložitější dorty a sladkosti, stejně jako navrhují a šijí závěsy a záclony.

Váhy
Autor: Martin Mag

VZDUŠNÉ ROSTLINY

Vodnáři: Tymián, šalvěj, heřmánek, chřest, vavřín, rozmarýna, řeřišnice, artyčok, švestka
Blíženci: Kopr, jitrocel, levandule, sporýš, fenykl, svlačec, len, lískový ořech, pomněnka
Váhy: Orlíček, kapradí, meduňka, maceška, cizrna obecná, broskev, vinná réva, olivovník

VZDUŠNÁ ZVÍŘATA

Vodnáři: Ruská modrá kočka, šarplaninský ovčák, kavkazský ovčák, boxer, irský setr
Blíženci: Opice, papoušek, poštovní holub, slepice, mravenci, habešská kočka, knírač, špic
Váhy: Ptáci, kočka munchkin, šeltie, kolie, bernský salašnický pes, vipet, kokršpaněl

VZDUŠNÉ HOBBY

Vodnáři: Zájem o letectví, elektrotechniku, radiové systémy, film, astronomii, astrologii, klaunství
Blíženci: Cestování, cizí jazyky, výtvarné umění, tanec, psaní, skupinový sport – házená, volejbal
Váhy: Móda a estetika, šperky, šití, literatura, pořádání srazů, tanec, pečení a zdobení cukrovinek

 

VODA

Tento živel umožňuje organismům rytmické udržování a rozmnožování. Lidé ve vodních znameních jsou vnímaví a citliví k tomu, co se v nich i okolí odehrává, přestože se občas ve svých citech ztrácejí. Mají neobyčejnou představivost, chrání a pečují o druhé. Někdy si tajnůstkářsky žijí jako by v jiném světě.

 

Voda
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Ryby (19. 2. – 20. 3.)
jsou vodou moře. Vcítí se do pocitů jiných lidí, pohlcují svět do svého vnitřního prostoru. Patří k idealistům ochotným obětovat se, pokud to bude třeba. Nešetří opojnou fantazií. Ryby jsou záchranáři, pečovatelé, sociální pracovníci, obchodníci, lékárníci nebo bylinkáři, herci a hudebníci. Nezaleknou se matematiky ani burzovního obchodování. Ve své práci se řídí estetikou, módními vlnami a harmonií barev. Jsou mistry v ručních pracích, vyšívání, paličkování, háčkování nebo pletení. Část zahrady vyhrazují klidnému posezení, staví pergoly a důmyslné udírny.

Ryby
Autor: Martin Mag

Raci (21. 6. – 22. 7.)
jsou vodou studánek, plnou dojmů, vzpomínek a citů. V jejich práci se odráží jemnost, soucit a potřeba soukromí. Raci jsou velcí sběratelé a historici, chrání a pečují o své blízké, děti a zvířata se stejnou láskou, s jakou se starají o dům a rodinné památky. Milují vodu a moře. Často je najdete buď ve vaně, nebo u jezírek, rybníků a na plážích. Pokud nemají rodinný podnik nebo restauraci, tak alespoň s chutí vaří a specializují se na ostré, dráždivé chutě. Z bylin vyrábějí masti, sirupy a tinktury. Starají se o stromy a sady, stavějí ploty, chodníčky a provádějí izolace.

Rak
Autor: Martin Mag

Štíři (23. 11. – 22. 11.)
jsou vodou jezer. Se svým okolím potřebují sdílet to, o čem se obyčejně nahlas nemluví. Bývají nároční na sebe i na lidi kolem. Vynikají skvělými organizačními schopnostmi, nebojí se těžkých úkolů a klidně zvládnou navrhnout a postavit dům. Jsou to výzkumníci, detektivové, archeologové, přirození psychologové, poradci v podnikání. Vaří, umějí udělat výtečné marmelády a vyrábějí likéry. Mají rádi funkční materiály a věci spojené s historií – renovují starožitnosti, ale také dokážou vyrobit repliku. Zvládnou opravit elektrospotřebiče i elektroniku.

Štír
Autor: Martin Mag

VODNÍ ROSTLINY

Ryby: Skořice, anýz, brutnák, špenát, konopí, kohoutek, vrba, žabinec, srdcovka nádherná
Raci: Kosatec, leknín, jetel, vlčí mák, kaktus, yzop, rozmarýna, lomikámen, řeřicha, kapusta
Štíři: Narcis, svízel trojrohý, šafrán, bazalka, rybíz, angrešt, borůvka, myrha, citroník pravý

VODNÍ ZVÍŘATA

Ryby: Ryby, vydra, nutrie, jezevec, tonkinská kočka, chesapeake bay retrívr a dalmatin
Raci: Zajíc, labutě, krab a žába (obojživelníci), orientální a siamská kočka, jezevčík, jorkšír
Štíři: Parmská a barmská kočka, mastif, bulteriér, staffordshirský teriér, pavouci a hadi

VODNÍ HOBBY

Ryby: Výroba vína a lihovin, rybaření, umělecké zájmy (film a divadlo), ruční práce
Raci: Kontakt s vodou, péče o děti, zkoumání přírody a krajiny, vaření, historie, umění, kameny
Štíři: Adrenalinové i hazardní činnosti a sporty, otázky posmrtného života, chov zvířat

 

OHEŇ

Tento živel symbolizuje moc, která dává i bere život. Ohniví lidé mají sklon ovládat své okolí, netrpělivě přebíhají od jedné aktivity ke druhé, vždy se nadšeně vrhají do toho, co je baví a chtějí dělat. Nejraději pracují sami, podle vlastního rytmu a intuice.

Ilustrační foto
Autor: Blesk - archiv

Berani (21. 3. – 20. 4.)
v sobě nesou oheň elektřiny. Jejich práce musí plynout svižným tempem, jinak se budou rozčilovat. Z duše nesnášejí rutinní, upachtěnou činnost, všechno podřizují efektivitě. Nepřijímají rady, na vše si přicházejí sami. Jako kutilové se nebojí domácích prací ani oprav. Naopak – jsou pro ně výzvou, kterou je nutné zdolat. Nezdržují se návody, jdou rovnou na věc. Oblíbili si funkční a jednoduché pomůcky i materiály. Baví je starat se o oheň, zalévat, sázet, žehlit, natírat, truhlařit, poradí si s elektrikou, mechanikou, sádrokartonem i sklem.

Beran
Autor: Martin Mag

Lvi (23. 7. – 22. 8.)
se spojují s ohněm solárním. Kladou důraz na svou individualitu a způsob práce. U jakékoliv činnosti musí být vidět jejich dovednost a také u toho chtějí dobře vypadat. Jen těžko bychom je našli lopotit se v potu a blátě. Co nesvedou sami, hravě si zařídí. Budou si vybírat kvalitní a honosné materiály i perfektní nářadí. Luxus vnesou také do práce. Nejraději si hrají, utvářejí design a radí. Malují jak stěny v domě, tak obrazy, ale také sochaří, střihají keře, šlechtí a rozmnožují rostliny. Stavějí lešení, pokrývají střechy, dělají fasády. Jsou rozenými podnikateli.

Lev
Autor: Martin Mag

Střelci (23. 11. – 20. 12.)
nesou oheň vznikající třením. Jsou to budovatelé, ochotní poučit se i aplikovat cizokrajné zkušenosti. Trochu megalomansky plánují své aktivity a v jejich domech i zahradách najdeme mnoho exotických materiálů a rostlin. Ke své činnosti musí mít plán, který je baví promýšlet. Práci začnou, ale potřebují spojence, kteří je motivují, aby ji i dokončili. Pokud něco neplánují, pak organizují pikniky a grilují. Ochraňují životní prostředí, chovají psy nebo koně. Vyřádí se při prořezávání stromů. Rádi řídí auta, ale i činnost druhých, rádi pracují se sklem.

Střelec
Autor: Martin Mag

OHNIVÉ ROSTLINY

Berani: Hořec, pivoňka, jiřina, mák, ředkev, rebarbora, pepř, křen, cibule, česnek, špenát, kopřiva
Lvi: Muškát, palma, šafrán, jahodník, luštěniny, rajčata, slunečnice, pampeliška, rýže
Střelci: Levandule, máta, rozmarýn, aloe, hyacint, eukalypt, chřest, šalvěj, pšenice, petržel, maliník

OHNIVÁ ZVÍŘATA

Berani: Beran a ovce, vlk, vlkodav, německý ovčák, afghánský chrt, kohout, krahujec, poštolka
Lvi: Lev, panter, perská kočka,trpasličí španěl, šarpej, pekinéz, orel a sokol
Střelci: Kůň, daňčí a jelení zvěř, veverka, siamská kočka, anglický setr, basset, páv, slon

OHNIVÉ HOBBY

Berani: Fotografování, jízda na kole nebo na raftu, střelba, tanec, hra na elektrickou kytaru
Lvi: Výtvarná činnost, grafika a design, divadlo, pořádání rautů, motorismus, sázky a soutěže
Střelci: Cestování, filmování, zájem o politiku, horolezectví, dostihy, filatelie, numismatika

 

ZEMĚ

Tento živel evokuje soudružnost a stálost. Zemní lidé jsou praktičtí realisté, kteří se drží selského rozumu a logiky vlastní zkušenosti. Umějí vytvořit i přijmout pravidla a stále se opakující práci. Jsou trpěliví, metodičtí a nebojí se používat naplno všechny smysly.

 

Pole
Autor: archiv

Býci (21. 4. – 20. 5.)
v sobě nesou pole, louky a lesy – rodnou hroudu. Jsou to požitkáři a obklopují se vším, co se jim zdá kvalitní, hospodárné, zdravé nebo vzrušující svým luxusem. Nevyhýbají se žádné práci a jejich dům, byt i zahrada jsou vizitkou jejich života. Výtečně vaří a se stejnou rozkoší se věnují hudbě, zpěvu, stavění, práci se dřevem při jeho těžbě i zpracování a umějí zacházet s kamenem. Nezaleknou se účetnictví ani dřiny v restauraci, na poli, vinohradu nebo v lese. Zedničí, ale stejně dobře zastanou roli stavbyvedoucího, také obchodují s realitami.

Býk
Autor: Martin Mag

Panny (23. 8. – 22. 9.)
chrání vše, co země nabízí, umějí rozlišit zrna od plev. Představte si je jako mistry drobné práce. Pracovní místo mají důmyslně uklizené a organizované, jejich motivací je být potřebný a schopný pomoci. Jsou to výzkumníci na poli ducha i hmoty, vybírají si věci, které mají v sobě historii a funkčnost. Třídí věci i odpad, chrání zvířata i slabé, opravují, archivují, přeměňují krajinu i sebe sama. Při práci věčně analyzují, a proto umějí instalovat inženýrské sítě, restaurují a poradí si také s "drobnostmi" – třeba elektronikou, počítači a hodinami.

Panna
Autor: Martin Mag

Kozorozi (21. 12. – 19. 1.)
zapojují praktičnost země do svého okolí. Pokud by Kozorozi mohli, nejraději by své aktivity a práci jen řídili. Přesto se jim nedá upřít, že se nebojí překážek a zarputile jdou za svým cílem, a to doslova od píky. Umějí jednat s institucemi a zařídit vše potřebné. Rádi pečou maso i sladkosti. V srdci nosí lásku k mateřskému jazyku, ale i k železnici nebo dopravním prostředkům. Rozhodnou-li se, zvládají těžké a rutinní práce, včetně perfektní zedničiny. Jsou to statici, stavitelé, kameníci a také hospodáři, kteří zvládnou i velkochovy.

Kozoroh
Autor: Martin Mag

ZEMSKÉ ROSTLINY

Býci: Šeřík, lilie, konvalinka, jahodník, vinná réva, máta, šalvěj, podběl, rezeda, len, fíkovník
Panny: Badyán, čekanka, řebříček, majoránka, fenykl, máta, rebarbora, sedmikráska
Kozorozi: Divizna, durman, kostival, přeslička, viola, řepa, celer, tymián, břečťan, chmel, ředkvička

ZEMSKÁ ZVÍŘATA

Býci: Koroptev, bažant, holub, hrdlička, kráva, býk, koza, britská krátkosrstá kočka, buldoček
Panny: Liška, včely, koratská a evropská krátkosrstá kočka, nalezenci a pouliční psi
Kozorozi: Kozel, osel, velbloud, želva, sova, ježek, rotvajler, doga, dobrman, briard

ZEMSKÉ HOBBY

Býci: Práce s hlínou, textilem, kulinářství, šlechtění rostlin, architektura
Panny: Psaní a knihařství, literatura, léčitelství, psychologie, fyzioterapie, automechanika, řezbářství.
Kozorozi: Geometrie, geologie, právo a řád, statistika, duchovní směry, grafika a tisk, starožitnosti

Horoskop pro vás připravila astroložka Martina Lukášková