Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

6 tipů, jak opravdu ušetřit vodu na zahrádce

/
  • Zalévání zahrady s sebou letos vzhledem k počasí přináší spoustu problémů a navíc se může pěkně prodražit.
    Zalévání zahrady s sebou letos vzhledem k počasí přináší spoustu problémů a navíc se může pěkně prodražit. (Shutterstock)
    31. července 2015 ● 06:00

    Letošní horké léto zahrádkáře příliš netěší. Nejen kvůli spoustě tropických dnů s teplotou nad 30 stupňů, ale i kvůli tomu, že je nejsušší za posledních 12 let. Ve studnách je voda jen na dně, někde se dokonce už ani nesmí zalévat z obecního vodovodu, jinde obce vodu zdražují. Jenže zahrada vodu potřebuje. Poradíme vám proto pár triků, které vašim rostlinám pomohou přežít a vám ušetří peníze.

  • 1.

    Záhony dobře prokypřete

    V létě jsou naše záhony často pokryté ztvrdlou krustou vyschlé zeminy, která jen těžko absorbuje jakoukoliv vláhu. Voda pak zůstává na povrchu a rychle se odpařuje místo toho, aby se dostala ke kořenům. Vyhlédněte si proto některý z chladnějších dnů, vezměte do ruky motyku nebo jiné vhodné zahradní náčiní a půdu – především kolem rostlin – prokypřete. Veškerá vláha – tedy nejen ze zalévání, ale třeba i ta, kterou přinesou krátký letní deštík nebo ranní rosa – se pak dostane tam, kde je jí skutečně třeba. Nezapomeňte ani na půdu kolem ovocných stromů a keřů.
    Autor: Shutterstock.com
  • 2.

    Nakupte mulčovací kůru

    Možná si teď řeknete: proč bychom měli utrácet za mulčovací kůru? Ta však nemá jen dekorativní funkci. Mulč nejen značně omezí růst nechtěného plevele, protože se k němu nedostane světlo, ale současně i ochrání povrch záhonů před nadměrným vypařováním vody z půdy. Obojí znamená pro každého zahrádkáře významné ušetření času, práce, ale i peněz za vodu.
    Autor: Shutterstock.com
  • 3.

    Zalévejte promyšleně

    Vaše zahrada sice vodu potřebuje, ale zalévat ji každý den je úplně zbytečné a také značně neekonomické. Úplně totiž stačí, když rostlinám dodáte potřebnou vláhu jednou za pár dnů. Místo kratšího každodenního kropení proto jen jednou za čas zahradu důkladně "prolijte". Voda se tak dostane do dostatečné hloubky, kde hned tak nevyschne, a kořeny rostlin tak budou mít vláhu z čeho čerpat. Na zalévání si vyberte nejlépe večerní čas, kdy slunce už nemá svou sílu, aby se voda neodpařovala a měla šanci se vsáknout.

     

    Věděli jste, že při zalévání přes den spotřebujete až o 30 procent vody víc než brzo ráno nebo pozdě večer, kdy je chladněji?

    Kropení hadicí bude snazší s postřikovací sprchou.
    Autor: Shutterstock.com
  • 4.

    Rostliny zastiňte

    Dalším účinným způsobem, jak zabránit nadbytečnému odpařování vody, je zastínění rostlin. Nejlepší je využít na to přírodní materiály. Použít tedy můžete například rákosové rohože nebo slabou jutu, které nad rostlinami natáhnete jako plachtu.
    Autor: Mountfield, Scom
  • 5.

    Chytejte dešťovku

    Naši předkové se pro použití na zahradě snažili zachytit každou dešťovou kapku. V dnešní době si většina zahrádkářů myslí, že se to nevyplatí. Jsou ale na omylu. Dešťová voda je zadarmo, a navíc je měkká a dobře se v ní rozpouštějí živiny z půdy. Jen je třeba vodu nachytanou z dešťového okapu někde schraňovat, abyste ji mohli použít právě v době, kdy přijde sucho. Ideální je na to klasický zahradní sud, který se dá koupit v každém hypermarketu pro zahrádkáře. Stále populárnější jsou ale také například velkoobjemové plastové nádrže zapuštěné do země, ve kterých je umístěno ponorné čerpadlo.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
  • 6.

    Pořiďte si samozavlažovací systém

    Počáteční investice je sice trochu vyšší, ale vyplatí se. Instalací zavlažovacího systému lze totiž ušetřit dokonce až 40 procent vody potřebné k zavlažování zahrady, což už určitě stojí za zamyšlení. Výhodou je, že je zajištěno rovnoměrné rozmístění vláhy na přesně vymezeném prostoru. Další výhodou je, že si můžete nastavit přesný čas, kdy se zavlažování spustí. Správně navržený a instalovaný zavlažovací systém zlepší vzhled zahrady a zdraví okrasných i užitkových rostlin, uspoří vodu a elektřinu, tím pádem i finanční prostředky. Největší úsporu přinášejí takzvané kapkovače, které vodu dopraví v optimálním množství přímo ke kořenům rostlin.
    Obdélníkový postřikovač
    Autor: Gardena

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy