Stejně jako vy, i vaše zahrada potřebuje v letním parnu "napojit". Při zalévání je však nutné dodržovat určitá pravidla, jinak můžete rostliny či pracně vypěstovanou úrodu snadno poškodit.

Ať už máte na zahradě vysázeno cokoliv, neměli byste zapomínat na zavlažování.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Na zalévání přes den zapomeňte

Pamatujte si: nikdy nezalévejte rostliny v poledne, voda se totiž z velké části odpaří a nedostane se ke kořenům, kde je třeba. Ideální čas na zálivku bývá večer po západu slunce, kdy teploty na noc klesají, voda se tolik neodpařuje a rostliny jí mohou vstřebat maximální množství. Pokud to večer nestíháte, druhou vhodnou dobou je brzké ráno, než začne na rostliny svítit slunce.

Pozor si dejte také na kropení a rosení. Kapky vody na listech rostlin a stromů či plodech – zvlášť těch, které jsou vystaveny slunci – by je mohly popálit.

Pravidelné zavlažování je v horkém počasí alfou a omegou vaší péče o zahradu.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

"Dešťovka" úrodě svědčí

Pokud je to možné, využívejte co nejvíce nádrže na dešťovou vodu. Při používání odstáté vody totiž nejen snížíte spotřebu vody, ale i dopřejete rostlinám mnohem příjemnější teplotu zálivky. Když dešťovou vodu nemáte, napusťte do sudu vodu hadicí a nechte ji odpočinout. Vyhřátým rostlinám by studená sprcha způsobila šok.

Pokud už jste nuceni zalévat hadicí, protože máte například větší plochu, kterou byste s konvemi jen těžko zvládli, tak stříkejte vodu do výšky, aby se co největším obloukem dostávala k rostlinám, a tím pádem se ve stále ještě horkém večerním vzduchu přece jenom prohřála a nebyla tak studená. Celá řada rostlin, jako jsou například dýně, okurky a melouny, ale studenou vodu opravdu nesnese, protože jde o rostliny teplomilné, a tak potřebují vodu teplou. Dopřejte alespoň jim tu, kterou jste nechali v nějakých nádobách přes den prohřát.

Pro zalévání používejte jen odraženou vodu.
Autor: Ludmila Dušková, SHUTTERSTOCK.COM

Nezapomeňte na stromy, keře i trávník

V suchém období důkladně zalévejte stromy s bohatou násadou nezralých plodů. Zalévejte je nejlépe ráno či večer. Vhodnější je jedna důkladná zálivka týdně než časté, ale povrchní kropení. Nadměrnému odpařování vody zamezíte vhodným nastýláním – takzvaným mulčováním. Využít můžete například posečenou trávu. Před nastýláním půdu kolem stromu mělce prokypřete. A stejně postupujte i u okrasných keřů a živých plotů.

Vydatnou zálivku v letních měsících, zvláště když panují takhle vysoké teploty, potřebuje i váš trávník, jinak by mohlo dojít k jeho vyschnutí. Trávu zavlažujte minimálně každý třetí den vydatně nebo ji kropte v menších dávkách, ale zhruba jednou až dvakrát za den. Zalévání tímto způsobem by mělo probíhat vždy ráno a večer. Ideální je, když si na zahradu instalujete automatický zavlažovací systém. Pak se o tuto činnost nebudete muset prakticky vůbec starat.

Nezapomínejte ani na rostliny v nádobách. I ty zalévejte každé ráno a večer. I tady je nejvhodnější odstátá voda, snažte se nenamočit listy. Podle potřeby odstraňte odkvetlé části rostlin. Tím je povzbudíte pro další kvetení.

596420:gallery:true:true

Postarejte se o jezírko

Nezáleží na tom, že jde jen o to malé plastové zapuštěné v zemi. Když v létě stoupá teplota vody, klesá množství vzduchu ve vodě, což má mimo jiné za následek rychlé množení vodních řas. Tomu lze zabránit jen jejich pravidelným vybíráním. O vyrovnaný obsah kyslíku ve vodě se postarají bublající vodní instalace, fontánka nebo přítok potůčku. Pokud je nemáte k dispozici, pak postačí i zahradní hadice, která stříká vodu do jezírka. Důležité je, aby byla vodní hladina v pohybu, trochu bublala, a tak se okysličovala.

Zahradní jezírko potřebuje v horkém počasí provzdušnit.
Autor: Shutterstock.com