Nejčastěji používanými stroji jsou rotační sekačky. Pracují tak, že v bubnu rotuje ostrý nůž, který trávu poseká na požadovanou výšku. Podle druhu pohonu se dělí na elektrické a benzinové. Dnes se podíváme blíže na ty první.

Elektrická sekačka: Vhodná jen pro menší plochy

Klíčovým vodítkem při výběru je také délka záruční doby. Někteří prodejci nabízejí až 7letou.
Autor: Mountfield.cz
Pokud budete udržovat jen menší trávník například před domem, pak si vystačíte s elektrickou sekačkou. Oproti benzínovým je levnější a lehčí, snadno se s ní manipuluje. Na trhu je jich spousta druhů, odborníci ale nedoporučují kupovat ty nejlevnější – vydrží obvykle jen jednu až dvě sezony.

Výhody a nevýhody

Sousedy určitě potěší, že je neobtěžujete při sečení nadbytečným hlukem. Elektrický motor pracuje mnohem tišeji než benzínový a neotravujte ovzduší ani zplodinami.

Velkou nevýhodou je ale závislost na zdroji elektřiny. Stále za sebou taháte přívodní kabel, musíte ho přehazovat a dávat velký pozor, abyste ho nepřesekli. Řešním jsou akumulátorové sekačky, ty jsou ale o poznání dražší. TIP: Vyplatí se pořídit zásuvku vně domu, nebudete potřebovat tak dlouhý přívodní kabel.

Na co si dát pozor

Rotační sekačka má horizontálně uložený, rychle rotující nůž, který seká trávu na požadovanou výšku.
Autor: Mountfield.cz
Na trhu se nabízejí desítky druhů elektrických rotačních sekaček. Vyhýbejte se těm z asijské produkce. Mívají „zvučná“ jména, ale nic nevydrží. Vyplatí se pořídit si sekačku se širším záběrem – po zahradě se tolik nenaběháte a budete rychleji hotovi.

Stejně tak si hlídejte, zda má sekačka nastavitelnou výšku sečení a dostatečně prostorný koš. Podstatný je i výkon - vždycky počítejte s výkonovou rezervou, jinak stroj budete přetěžovat a zkracovat tak jeho životnost.

Důležitým vodítkem je i délka záruční doby. Dvouletá je ze zákona, delší (někde i 7letá) svědčí o tom, že si prodejce za svým výrobkem stojí.

Příště: Jak vybírat benzínovou sekačku?

Fotogalerie
6 fotografií