Pokud už z trávníku a záhonů zmizel poslední sníh, pusťte se do čištění skalky. Bude z ní třeba odstranit spadané listí, odkryjte postupně také choulostivé skalničky, které jste chránili před velkými mrazy a sněhem. Může už také uvolnit svázané jehličnany a odstranit ochrany z chvojí a slámy.

Vysaďte kapradiny a lilie, seřízněte byliny

Pokud trvalky správně na jaře ošetříte, budete mít na zahradě po celou sezónu krásně barevný koberec.
Autor: Miroslava Paclová
Když to počasí dovolí, začněte také pročisťovat záhonky s trvalkami. Ty, které pokvetou v dubnu a květnu, můžete ještě dělit a rozsazovat, a to co nejdřív, aby stihly pořádně zakořenit. Jinak pokvetou jenom málo.

Je také čas pro výsadbu okrasných kapradin a lilií a pro trvalky, kvetoucí v létě a na podzim. Když začnou rašit, je dobré také přihnojit květiny kompostem. Ušlechtilé trvalky mají větší nároky, než ty plané – u těch stačí poloviční dávka.

Nezapomeňte také pořádně seříznout byliny, jako jsou yzop, šalvěj, levandule nebo saturejka. Nebojte se zásadního řezu, byliny tím zmladíte a lépe vám porostou.

Čerstvé bylinky? Pěstujte je rovnou v kuchyni!

Čerstvé bylinky? Pěstujte je rovnou v kuchyni!

Není nad to, přidat do jídla čerstvé bylinky. Jenže o těch, které se dají koupit v obchodě, často nevíme zhola nic. Čím je velkopěstitelé ve sklenících…celý článek

Ježka pohostěte, ale mléko mu nedávejte!

828880:gallery:true:trueMůžete se stát, že na zahradě najdete i procházejícího se ježka. Zřejmě se probudil předčasně a je hladový. Mnoho toho ale k žrádlu ještě nenajde. Pamatujte, že je to velmi užitečný podnájemník, v sezóně vám pomůže zbavit záhony spousty škodlivého hmyzu. Proto ho dobře pohostěte! Nabídněte mu misku s teplou vodou, můžete mu dát i krmení pro ježky (už se prodává ve specializovaných obchodech). Nepohrdne ani kousky libového masa. Určitě mu ale nedávejte mléko nebo chleba, mohli byste mu ublížit!