Černá sapota (black sapote, Diosporis digyna) má svůj původ v Mexiku. Rychle se ale rozšířila v tropech celého světa a například v Austrálii je v posledních letech šlágrem. Tmavohnědá dužina jejích plodů nejenom jako čokoláda vypadá, ale dokonce tak i chutná! Na rozdíl od ní má ale podstatně méně kalorií, takže mlsouni nemusí mít obavy, že by nabrali kila navíc.

Výjimečná kytka ozdobí váš byt a zpestří jídelníček

Lahodně chutnající ovoce je u této rostliny bonusem navíc. Sama o sobě je krásná a tento výjimečně vypadající solitér budou určitě obdivovat všechny návštěvy. Má až 30 cm dlouhé lesklé listy, kvete většinou na jaře nebo začátkem léta. Plody, připomínající zelená rajčata, zrají až 1 rok a ve své domovině dorůstají do hmotnosti až 1 kg.  Nejprve jsou světle zelené, později žlutozelené. Dužina mění barvu z bílé až po čokoládově hnědou, uzrálou charakterizuje krémovitá konzistence.

Plody \"čokoládovníku\" jsou podobné zeleným rajčatů a zrají jeden rok.
Autor: pawpaw.cz
Plody "čokoládovníku" jsou podobné zeleným rajčatů a zrají jeden rok.

Tento „pudink“ má čokoládovou chuť, ve které ucítíte i příchuť ostružinového džemu. Jí se čerstvý, ale směle ho můžete použít jako náhražku čokolády všude tam, kde ji recepty vyžadují. Mexičané zase černou sapotu rádi přidávají do džusu nebo brandy.

Jak „čokoládovník" pěstovat?

Černá sapota kvete na jaře nebo začátkem léta.
Autor: pawpaw.cz
Podle Josefa Matějky, který se pěstováním exotických tropických rostlin dlouhá léta zabývá, nevyžaduje tato rostlina překvapivě žádnou zvláštní péči, budete se o ni starat jako o každou jinou pokojovku. Vyhovuje jí propustná, výživná půda s neutrálním ph.

„Umístit ji můžete klidně na jižní expozici, ale nedávejte ji nad topení. Vyplatí se najít jí v bytě nejsvětlejší a nejchladnější místo,“ radí. Tato tomela je velmi citlivá na výkyvy teploty a její výrazný pokles. „Nedoporučujeme ji ani letnit, neosvědčilo se to,“ upozorňuje Josef Matějka.

Tropy v obýváku – díl 1.: Jak pěstovat orchideje?

Tropy v obýváku – díl 1.: Jak pěstovat orchideje?

Chcete si užít krásu exotických rostlin, ale nemáte zrovna peněz nazbyt, abyste si zaletěli na dovolenu třeba do Thajska? Pak si udělejte džungli doma…celý článek

Kde černou sapotu pořídit?

Čokoládovou dužinu můžete také smíchat s vínem nebo s cukrem se skořicí...
Autor: pawpaw.cz
Semenáčky se dají získat buď od toho, kdo už u nás čokoládové ovoce pěstuje, nebo případně na internetu. Počítejte ale s tím, že se první úrody dočkáte přibližně po 7 letech. Některou ze 4 odrůd, které jsou aklimatizované na naše podmínky, si také můžete objednat  u pěstitele Josefa Matějky nebo na jeho stránkách pawpaw.cz Od něj získáte už vzrostlé, roubované rostliny, které budou plodit následující rok. Počítejte ale s tím, že než vaši objednávku vyřídí, chvíli potrvá - zájem o tuto novinku je opravdu velký...
Fotogalerie
4 fotografie

Odborný garant: Josef Matějka, pawpaw.cz