Proč má vánoční hvězda červené listy?

Oficiálně se jmenuje poinsettie, ale známe ji spíše jako vánoční hvězdu, Kristovu korunu nebo květ svaté noci. Skutečné květy má vánoční hvězda malé a nevýrazné. S tímto handicapem si ale příroda uměla poradit. Aby tato kytka přilákala lépe hmyz, zbarví v době květenství své horní listy do rudé barvy a vytvoří tak opticky kolem toho skutečného jeden velký, ale falešný květ. Člověk pak šel ještě dál a pro své potěšení vyšlechtil vánoční hvězdy s béžovými, žlutými, modrými i bílými „květy“.

Chcete ji pěstovat jako trvalku? Nepodceňte výběr

Když budete vybírat v květinářství vánoční hvězdu, dobře si ji prohlédněte. Měla by být na první pohled zdravá, listy mají být sametové a výrazně žilkované. Podívejte se také na květy. Měly by to být jenom poupata. Pokud už je hvězda rozkvetlá, nebo dokonce začíná odkvétat, nekupujte ji. Rychle opadá a z červených listů byste se dlouho netěšili. Nechte si ji také důkladně zabalit, vánoční hvězda je choulostivá na nízké teploty.

Doma ji dejte na místo, kde je dostatek světla, ale nemělo by na ni svítit přímé slunce. Nemá ráda ani průvan nebo studený parapet. Je vhodné ji pravidelně rosit a zalévat měkkou vodou tak, aby byla zemina stále mírně vlhká.

Jak to udělat, aby zčervenala i další Vánoce?

Po odkvětu vánoční hvězdě opadají listy a stane se z ní poměrně nezajímavá kytka. Rozhodně ji ale nevyhazujte, je to trvalka, která vám může dělat radost po mnoho let. Postavte ji na chladnější, stinné místo a omezte zálivku. V březnu seřízněte výhony na cca 10 cm.

Pozor, je jedovatá

Mléko, které ze stonků vytéká, je jedovaté a může i popálit pokožku! Pracujte proto s květinou velmi opatrně. Nezapomeňte ji také přesadit a celé léto dobře zalévat.

Jak ji zatemnit?

Pokud chcete, aby vám vánoční hvězda „vykvetla“ i další Vánoce, musíte ji oklamat. Přibližně od poloviny září ji dopřávejte maximálně 10 hodin denního světla. Po zbytek dne ji musíte zatemňovat – zakrývejte ji například krabicí. Před Vánoci se zase rozzáří rudou barvou a bude ještě hezčí, než když jste ji kupovali.

Množí se řízkováním. Jak na to?

Když se nechcete spokojit jenom s jednou květinou, nemusíte kupovat další. Snadno se množí řízkováním. Při jarním prořezu proto stačí dát výhonky do sklenice s vodou, kde zakoření. Pak je zasaďte do květináčů se směsí listovky, drnovky, pařeništní zeminy a písku.